Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Західні літератори і громадські діячі підписали лист проти «ідеологічної однаковості та моральної категоричності»

    150 діячів літератури і мистецтва, а також громадські працівники підписали відкритий лист, в якому закликають припинити насаджувати в країнах Заходу «ідеологічну однаковість і моральну категоричність», зберегти обмін думкою і не перетворювати толерантність в інструмент нав’язування певних установок, повідомив сайт «Главком».
    «Схильність засуджувати набуває все більшого поширення і в нашій культурі: нетерпиме ставлення до протилежних точок зору, мода піддавати людей шельмуванню і остракізму, тенденція розчиняти складні політичні проблеми в засліплюючому потоці моральної категоричності», – йдеться в листі.
    Діячі мистецтва підкреслили, що їм потрібно право на експерименти, ризик і помилки. Крім того, вони закликали залишити за ними право не погоджуватися з загальноприйнятими думками без загрози важких наслідків для їх роботи.
    З повним текстом листа, який називається «Про справедливість і відкритість дискусій», можна ознайомитись на сайті Harper’s Magazine.
    Серед підписантів – відомі письменникі, журналісти, викладачі вишів та громадські діячі такі, як авторка серію книг про ГУЛАГ Енн Еплбаум, Ноам Чомскі, Френсіс Фукуяма, Гаррі Каспаров, головний редактор тижневика Newsweek International Фарід Закарія, філософ та політолог Майкл Вальцер, лідерка феміністичного руху в США Глорія Стайнем, президент американського ПЕН центру Ендрю Соломон, авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг та інші.

    Найсвіжіше

    Популярне