П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Турецька депутатка: Місце, де Свята Софія була створена зі священною вірою, має використуватися цією священною вірою

    Верховний суд Туреччини 15 липня має виголосити своє рішення щодо статусу Святої Софії в Стамбулі. Члени правлячої Партії справедливості і розвитку впевнені у рішенні і стверджують, що ісламська молитва буде почута у Святій Софії того самого дня – у четверту річницю невдалої спроби перевороту проти президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.
    Але в Туреччині можна почути також інші голоси – голоси логіки та поваги до релігійної свободи та різноманітності народів, а також до конкретної культури різних релігій – необхідні умови для мирного співіснування та співпраці. «І коли такі публічні та сміливі заяви надходять від мусульман, вони мають особливе значення», – зазначають з Doxologia Infonews.
    Відео – уривок з ранкової інформаційної програми ΣΚΑΪ “Σήμερα” у четвер, 9 липня 2020 року.
    Депутатка від Демократичної партії народів (HDP) Худа Кая заявила:

    «Свята Софія – це не просто місце. Сьогоднішній уряд, як і будь-який уряд, не можуть працювати за логікою «відкрию, закрию», нібито запроваджують санкції. Ми говоримо не лише про Святу Софію, на жаль, є десятки церков, а також пам’ятники, де були втручання, вторгнення і врешті їхнє призначення було змінено. Свята Софія має особливе значення. Місце, де Свята Софія була збудована і створена зі священною вірою, має використуватися сьогодні цією священною вірою».

    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО і Держдепартамент США. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини». Існує думка що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію через Україну.
    Нагадаємо, Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Також Духовний Фронт України писав яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
    Патріарх Румунії також висловив свою солідарність з усіма, хто захищає цей символ вселенської Православної Церкви, а Митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Раніше, Глава Елладської церкви заявив, що турки не посміють перетворити Софію на мечеть.
    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.  Кремль назвав перетворення Святої Софії у мечеть внутрішньою справою Туреччини.
     

    Найсвіжіше

    Популярне