Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії немає громадянського суспільства, тут нічого не зміниться – Андрєй Макарєвіч

    «І в загадковій цій країні нічого ніколи не зміниться …». Як пише news2.ru, це рядок з пісні Андрєя Макарєвіча, яка була написана ще в 1991 році. Тоді її автор відгукнувся на нераціональні і несправедливі процеси, на підлість і лицемірство, які панували в російському постперебудовному суспільстві. Але пройшло довгих 30 років, а текст пісні залишається лякаючі актуальним до єдиного слова.
    На території Росії – найбільшої держави в світі за площею, так і не сформувалося громадянське суспільство. Так, вчорашні представники єдиного радянського народу перетворилися, як говорив Боріс Єльцин, в «дорогих рассєян», проте, вони так і не стали повноцінними громадянами, які знають свої права і свободи, контролюють їх дотримання та готові за них боротися.
    У 1991 році автор пісні відверто назвав 146 млн громадян РФ «стадом баранів». І текст старої пісні, і сучасний відеоряд, що відображає найбільш актуальні і злободенні теми Росії, наочно підтверджують той факт, що він мав рацію. «І причини шукати не треба, просто люблять барани стадо», а «щоб вирішувати проблеми баранячі, існує голосування».
    Як показало святкування параду перемоги і всенародне голосування щодо поправок до Конституції РФ, яке тривало цілий тиждень в розпал пандемії вірусу SARS-CoV-2, Влаімір Путін зможе і далі ставити досліди над росіянами – без особливого клопоту ще дуже і дуже довго.
    До слова сказати, колись в дні серпневого путчу 1991 року рок-група «Машина врємєні» виступала на барикадах перед захисниками російського Білого дому, за що згодом всі музиканти були удостоєні медалі «Захиснику вільної Росії». Сьогодні колись бадьорий рок-герой втратив колишні надії і сподівання єльцинських часів і вже не чекає нічого хорошого. У точній відповідності зі своїм прогнозом 30-річної давності, «не маячить надія мені» …

    Джерело

    Найсвіжіше

    Популярне