Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про медіа, проти якого виступали Рада церков та журналісти

    Депутати Комітету Верховної Ради з питань інформаційної політики проголосували за скандальний законопроєкт №2693-д «Про медіа» (№2693-д). Цей законопроєкт неодноразово критикувався як Всеукраїнською радою Церков, так і журналістами. На думку критиків в ньому міститься багато положень, що загрожують свободі слова та віросповідання.
    Як повідомляють Християни для України, якщо Верховна Рада проголосує за цей законопроєкт то згідно з статтею 36 згаданого законопроєкту, де вказано перелік ознак забороненого контенту, то за її порушення передбачається відповідальність у вигляді штрафу від 5 (23 615 грн) до 50 (236 150 грн) розмірів мінімальної заробітної плати.
    30 червня Главком опублікував «Звернення журналістських, медійних та громадських організацій,  засобів масової інформації, блогерів, дописувачів у соціальних мережах» у якому підписанти заявили «не підтримуємо законопроєкту №2693 «Про медіа», запропонованого низкою народних депутатів, оскільки він порушує право на свободу вираження поглядів, гарантовані Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод».
    «Профільний парламентський комітет має демонструвати повагу до медіа-галузі, опікуватися захистом інформаційного простору та підтримкою українських медіа, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Натомість, інформаційна політика у «Слуг народу» зводиться до посилення медіа-регулювання та ревізії законів про права журналістів та ЗМІ. Переконаний, що десятки років професійного журналістського стажу підписантів протестних заяв та їхня величезна аудиторія не повинні так грубо ігноруватися депутатами.
    Християнські та громадські організації вважають, що формулювання щодо дискримінації які є у законопроєкті дають дуже широкі можливості для трактування, а тому є потенційно небезпечними для свободи слова і віросповідання. На їх думку у випадку ухвалення даного законопроєкту в небезпеці можуть опинитися більшість християнських медіа.
    У разі виявлення двох і більше порушень Національна рада стягує штраф. У випадку постійних порушень Нацрада може застосувати крайню форму примусу – блокування ресурсів через суд за скороченою процедурою.

    Найсвіжіше

    Популярне