Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині митрополит Епіфаній освятив початок будівництва нового храму

    Митрополит Епіфаній заклав капсулу під будівництво нового храму у Гурбинському монастирі у с. Мости (Здолбунівського району). Предстоятель Православної церкви України відвідав Гурби 21 червня, у рамках візиту на Рівненщину, й очолив заупокійну літію із нагоди 369-ї річниці битви під Берестечком. 

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    На території монастиря планують збудувати храм на честь святителя Спиридона Тримифунтського. Предстоятель ПЦУ заклав капсулу на місці майбутнього храму 21 червня о 17-й годині. Також лунала молитва за полеглих повстанців за волю України.

    На честь загиблих упівців у Гурбах планують також облаштувати стінопис у вигляді тріумфальної арки, освітлення, другий ряд крипт та відновити криївку, яка стане частиною меморіального комплексу.

    У своєму слові до вірян предстоятель ПЦУ висловив щиру подяку вірянам, які невпинно трудяться для спільного майбутнього в незалежній державі з незалежною помісною Православною Церквою України.

    Урочище Гурби вважається місцем найбільшого бою УПА. У квітні 1944-го на Великдень на цьому місці у відкритому протистоянні зійшлися 5 тисяч повстанців та 30 тисяч солдатів НКВС. Бій закінчився перемогою радянських військ, втім, оточити та знищити бійців УПА вони не змогли.

    Щороку до Гурб з’їжджаються на літургію, щоб помолилися за вічний спокій загиблих героїв. Сам пантеон Слави Героїв Гурбенського бою заклали у 2006-му. У жовтні 2007-го відбулося перепоховання та відкриття колони Божій Матері-Покрові. А у 2011-му у Гурбах побудували музей-криївку УПА. У 2016 році тут відкрили Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських могилах. Там діє однойменний храм, а також трапезний храм на честь Трьох Святителів.

    Найсвіжіше

    Популярне