Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Проросійська активність на Сумщині: Альянс РПЦвУ та козаків

    Один з потенційно небезпечних регіонів російського вторгнення в Україну – це північна частина Сумської області, яка в планах РФ має важливе значення з огляду на наявність зручних шляхів сполучень з метою наступу на Київ з північно-східного напрямку (незалежно від того може це бути напрямком головного удару чи ні):
    ⮚  автомагістраль М02 (Е101) Москва – КПП «Троеборное» (Севск) / КПП «Бачівськ» (Глухів) – Батурин – Кіпті – Київ;

    ⮚  залізниця Москва – КПП «Суземка» / КПП «Зернове» (Хутір-Михайлівський) – Конотоп – Крути – Ніжин – Київ.

    З урахуванням цього чинника, в Сумській області, починаючи з 2014 року, спостерігається підвищена активність проросійських сил, що знайшло своє відображення і в успіху ОПЗЖ та проросійських «незалежних» кандидатів на парламентських виборах 2019-го року
    Авангард проросійських сил в Сумській області України складається із декількох угрупувань. Ми ж розглянемо діяльність Єпархіально-козацького партнерства Російської Православної Церкви в Україні;

    Єпархіально-козацьке партнерство РПЦвУ

    Центральною фігурою є митрополит Сумський та Охтирський Євлогій (Гутченко) – вихованець найбільш проросійського з єрархії РПЦвУ митрополита Агафангела (Савіна), глави Одеської єпархії. Цікавим є той факт, що на початку російського вторгнення в Україну у 2014 році Євлогій написав листа Президенту РФ В.Путіну з проханням втрутитися у ситуацію, знизити ступінь ескалації та не провокувати братовбивчу війну. На цьому заклики митрополита закінчилися, з ним була проведена відповідна робота з боку РПЦ, і він зосереджується на темі недопущення «захоплення храмів УПЦ (МП)», звинувачуючи націоналістів, радикалів, а також українську центральну та місцеву владу.
    У контексті розгляду групи РПЦвУ важливим буде прослідкувати діяльність навколорелігійних спільнот – у першу чергу, місцевого козацтва, що діє в обласному центрі в основному на базі Спасо-Преображенського собору РПЦвУ. Загалом же в Сумах діють 5 парамілітарних організацій козацького спрямування:

    • Сумський полк слобідського козацтва Герасима Кондратьєва, отаман Кондратенко С. Н.;
    • Сумський окремий Спасо-Преображенський козацький полк, т.в.о. отамана Губін А. А.;
    • Сумський гусарський полк, командир полку Гончук Д. Ф.;
    • Сумський окремий козачий округ – Лівобережний («Сокіл»), отаман Покутний Н. Н.
    • Сумська паланка Міжнародної громадської організації «Військо Запорізьке», отаман Лях В. В.

    У 2015 році чотири перших козацькі організації об’єдналися в асоціацію. Ці організації декларують, що їхніми завданнями є:
    – охорона правопорядку під час проведення хресних ходів;
    – захист православних храмів від «захоплення» ПЦУ;
    – підготовка і проведення громадських заходів патріотичного характеру; – участь у благоустрої територій храмів;
    – проведення зустрічей, семінарів, екскурсій, лекцій для учнів з метою популяризації козацького руху і морально-патріотичного виховання молоді.
    Найбільш активними є полк слобідського козацтва Герасима Кондратьєва на чолі з Сергієм Кондратенком, який одночасно є членом найбільш чорносотенної організації «Союз русского народа» в РФ, та окремий Спасо-Преображенський козацький полк. Показовим є єпархіально-козацьке зрощення на організаційному рівні – засновники громади при головному кафедральному соборі Сумської єпархії РПЦвУ одночасно є засновниками Сумської єпархії УПЦ і Спасо-Преображенського козацького полку.
    Аналіз соціальних мереж та інтернет-видань демонструє, що керівники зазначених козацьких формувань займають проросійську імперську позицію, а відповідні громадські організації слугують їм прикриттям. Сьогодні все частіше з’являється інформація про додаткові набори до козацьких структур при РПЦвУ для «захисту церков від захоплень».
    До навколорелігійних організацій «козаків» також варто додати проросійські громадські організації та рухи – БФ «Вічний вогонь» (брати Перепеки, депутати Сумської міськради від Опоблоку), «Російський культурний центр», «Організація юних розвідників Сумщини» (С. Бобирєв), які функціонують по всій області. Варто зауважити, що за словами С. Бобирєва, заходи «Організації юних розвідників Сумщини» проводилися із благословіння Архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія. Таким чином, наведені вище проросійські організації функціонують «у співпраці та з благословіння» РПЦвУ.
    Слід відзначити, що між мережею депутата Деркача та єпархіями РПЦвУ існує тісна співпраця. Зокрема, керуючий Конотопсько-Глухівською єпархією архієпископ Роман бере участь у заходах за участі А.Деркача. У свою чергу, депутат Деркач та Олег Бояринцев періодично організовують участь керівників районів у релігійних заходах єпархії, початок чому було покладено ще у 2012-му під час представлення новопризначеного керуючого єпархією. Також під особливою опікою «фонду» депутата Деркача перебуває ставропігійний чоловічий монастир РПЦвУ «Глинська пустинь» (заснований на початку ХVI ст.), розташований  менш ніж за 10 км від кордону з РФ у Глухівському районі. Статус ставропігійного означає, що він перебуває у прямому підпорядкуванні митрополита РПЦвУ Онуфрія, а не місцевого єрарха архієпископа Романа. Також, значна увага з боку «фонду» приділяється приходам РПЦвУ в районних центрах та селах виборчого округу.
    Автор: Микола Каліш. Антикор.

    Найсвіжіше

    Популярне