П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сербська церква просить Сербію «захистити» її від чорногорців

    Патріарх Сербської православної церкви Іриней попросив президента Сербії Александара Вучича захистити сербський народ, Сербську православну церкву та її святині в Чорногорії.
    Про це він заявив на прес-конференції за підсумками зустрічі із сербським президентом, на який вони обговорили положення сербського народу та Сербської православної церкви в Чорногорії, передає Балканський оглядач.
    Патріарх СПЦ зазначив, що ситуація в Чорногорії наразі є більш складною, ніж будь-коли в історії. За його словами, такої неповаги до церкви не було навіть в Османській імперії та під час комунізму. Мета чорногорської влади на чолі із президентом країни Міло Джукановичем, на думку Іринея, полягає в застосуванні методів, який колись усташі застосовували в Хорватії для вигнання сербського народу та знищення там Сербської православної церкви. Як він стверджує, план полягає в тому, щоб «створити нову – чорногорську – націю, яка повинна витіснити все, що називається сербським», щоб в Чорногорії «не було ані СПЦ, ані православних».
    «На жаль, положення сербського народу в Чорногорії є неприйнятним, і я закликаю Джукановича подумати над тим, що він робить», сказав Сербський патріарх.
    Президент Сербії, в свою чергу заявив, що Сербія буде «боротися всіма законними засобами, щоб довести міжнародній громадськості, що «хтось в Чорногорії намагається створити нову церкву» лише «з метою зникнення сербського народу та щоб не було чути слово сербське». Він наголосив, що майже 30% населення Чорногорії – серби, але вони не входять до складу уряду, вони не можуть реалізувати свої права і не можуть впливати на політичні та інші важливі речі в Чорногорії.
    Ситуація в Чорногорії загострилась після того як уряд Чорногорії прийняв закон про свободу віросповідання, згідно яким до власності держави переходять всі церкви збудовані після 1919 року. У Чорногорії більшість церков належать Сербській церкві – тобто сусідній країні. Ситуація нагадує Україну, де багато церков належать Російській церкві.
    Після цього у Чорногорії відбулись заворушення за участі агентів ФСБ РФ і ГРУ, а також Сербської Церкви.
    Нагадаємо, нещодавно президент Чорногорії заявив, що добиватиметься створення в Чорногорії автокефальної Церкви.Він неодноразово виступав із критикою Сербської церкви, яка на його думку, шкодить інтересам Чорногорії, і хоче відновлення Великої Сербії.

    Найсвіжіше

    Популярне