Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «Бог діє не тільки через священиків але й через лікарів», – роздуми про пандемію коронавірусу

    Хворіють усі: від лікарів до священиків і монахів

    Упродовж декількох місяців перед світом стоїть нова загроза – коронавірус. Цей вірус охопив різні континенти земної кулі. Ним інфікувались різні верстви населення: монархи, політики, діячі культури, відомі зірки шоу-бізнесу, депутати, священики, монахи і пересічні громадяни. Досі не винайдено універсальних ліків чи дієвої вакцини від цієї хвороби. У таке важко повірити, але це правда.
    Здавалось би, що може бути загрозою для людей XXI століття? Часу науково-технічного прогресу, коли люди з різних країн світу, на відстані більше сотні тисяч кілометрів можуть спокійно, не виходячи із своїх домівок спілкуватись зі своїми рідними і близькими завдяки сучасним смартфонам та гаджетам.

    Ефективна лише самоізоляція

    Людство по-правді за останні 100 років зробило великий прорив у науці, злітало у космос, підкорило місяць, запустили марсоходи, створило штучний інтелект і роботів, які здатні повторювати людські рухи й роботи хатню роботу, винайшло ядерну бомбу і високоточну зброю, та ще багато чого іншого. Та не зважаючи, на ці досягнення сотні тисяч людей потерпають від нової інфекції, яка вже забрала тисячі людських життів.
    Суми посилюють карантин: без крайньої потреби - не можна виходити ...
    Перед цією пошестю не справились країни із високою системою охорони здоров’я. Медицини європейських країн, до яких багато хто з наших співвітчизників їздив лікувати подекуди невиліковні хвороби, стали малоефективними перед коронавірусом. Єдиним дієвим методом боротьби з цією пошестю є самоізоляція і суворий карантин. На цьому наголошують медики із усього світу. Проте, багато хто не прислухається до таких порад людей у білих халатах. Випадків, порушення карантинних заходів, вистачає по всьому світу, і нажаль Україна не є винятком.

    Порушники карантину стараються показати свою віру чи безвідповідальність?

    Ситуація з українським суспільством взагалі парадоксальна. З одного боку українці боялись коронавірусу, від чого стали жертвами провокації на Полтавщині, а з іншого боку, коли епідемія дійшла до України, то громадяни стали нехтувати рекомендаціями МОЗу. На вулицях багатьох українських міст можна побачити молодих батьків із дітьми, закоханих, у парках і скверах влаштовують пікніки, прогулянки, походи по гостям, а школярі, подекуди, карантин сприймають як ще одні позапланові канікули.
    Карантин зачепив усі сфери людської життєдіяльності серед них і духовну. Як ми вже говорили в одній із наших публікацій, серед церковних діячів також є ті, що нехтують порадами лікарів, і порушують карантин, а інколи ще закликають до цього своїх віруючих. У церковних колах, як ніколи досі, розгорілись богословські суперечки про силу віри. Ці диспути набрали такого ажіотажу, що останніми місяцями, вже і не чути меседжів і суперечок про визнання ПЦУ іншими Помісними Церквами, чи щодо Московських планів перехоплення першості у Православному світі. Ці теми відійшли на другий план. На першому – баталія у кого віра більша. І якщо ми справжні християни то нам не страшні ані коронавірус, ані будь що інше. А все інше це для маловіруючих.

    Притча про потопаючого

    Проте для тих хто так думає варто нагади одну саркастичну, але повчальну притчу про глибоковіруючого і потоп. Так ось.
    “Один побожний чоловік все життя молився і надіявся на Бога. Одного разу в місті, де він жив, почалася повінь. У будинок до християнина забігають сусіди і кажуть:
    – Рятуйся, повінь!
    – Ні, відповідає чоловік, я буду молитися, Бог мене спасе.
    Він почав молити про спасіння, а вода піднімається все вище. До його дому підпливають на човні люди і кажуть:
    – Сідай у човен, ми тебе врятуємо.
    – Ні, відповідає чоловік, мене спасе Бог.
    Чоловік продовжує молитися, піднявся вже на дах, вода на рівні горища. Підлітає вертоліт, спускають сходи:
    – Залазь, ми тебе врятуємо.
    – Ні, я віруюча людина, не прийму від вас допомоги, мене спасе Бог.
    Вертоліт летить, чоловік стоїть вже на самій вершині даху по коліно у воді. І тут хвилі підносять до його ніг вирване з корінням велике дерево. Але він, замість того, щоб сісти на дерево і поплисти, відкинув дерево. І потонув.
    Після смерті цей чоловік постав перед Богом і каже:
    – Я тобі все життя молився, чому Ти мене не спас?
    – А хто, відповідає Бог, посилав тобі човен, вертоліт, дерево щоб ти спас? Якої тобі ще допомоги потрібно було?”
    Наводячи цю притчу ми не хочемо зачепити, чи зневажити чиюсь віру, а хочемо лиш наголосити, що інколи Господь допомагає людині через інших людей. Безумовно, що теперішній короновірус теж попущення Боже за наші гріхи. Але допустивши цю пошесть Господь не залишив нас з нею наодинці.

    Бог діє через лікарів і священиків

    Він і зараз діє і допомагає нам через щирі молитви своїх служителів, і лікарів, які турбуються про наше життя, і прагнуть щоб жертв цього вірусу було якомога менше. Багато лікарів зараз віддано і жертовно боряться з цією недугою, і допомагають подолати їй хворим, тим людям, яких вони зовсім не знають.
    Зараз лікарі, як впринципі і завжди, виявляють свою любов до ближнього, і намагаються максимально використати свої знання задля того аби врятувати життя ближнього, подекуди наражаючи себе самих на небезпеку. Зараз лікарський подвиг по-правді рівноцінний подвигу українських воїнів на Сході України. Відмінність полягає лише в тому, що воїни захищають нас від видимої небезпеки, а лікарі – від невидимої. І якщо захисники боряться на видимому фронті у певній частині нашої Держави, то лікарям доводиться боротись на невидимому фронті по всій країні, але і тим і іншим допомагає Господь. Не даремно, у народів називають освічених лікарів – лікарями від Бога, або людьми Божими.
    Найбільшою помилкою при лікуванні коронавірусу є недостатня ...

    Святі лікарі православної церкви

    До-речі Православна Церква знає багато святих-цілителів, які зцілювали людей від різних недугів і тілесних хвороб. Це і святий Пантелеймон, святі Косьма і Даміан, преподобний Агапіт Печерський та багато інших. Дехто із таких святих навіть був лікарем під час свого земного життя.
    Це, наприклад, святитель Лука Войно-Ясинецький, єпископ Кримський, який до прийняття чернецтва і священного сану був хірургом. До-речі владика Лука жив порівняно не так давно, у минулому столітті.
    За своє життя він досяг великих вершин у медицині, став автором наукових праць із анестезіології та гнійної хірургії, був науковцем, мав ступінь доктора медичних наук, і був професором, і навіть був лауреатом радянських премій. Навіть ставши священником, він продовжував оперувати і лікувати усіх струджених і обтяжених.
    Святитель Лука Войно-Ясенецкий: откуда сила? — Российская газета

    Усі операції розпочинав із молитви…

    Усі операції він розпочинав із молитви, після чого благословляв асистентів і хворого, а в операційній, де він проводив, подекуди надскладні операції, завжди висіла ікона. Він спас тисячі людських життів. Багато хто називав його лікарем від Бога із золотими руками.
    Святий Лука – приклад гармонійного поєднання лікаря і священнослужителя, лікаря душі і тіла одночасно. Коли пацієнт потребував хірургічного втручання, він з молитвою і упованням на Бога надавав його. А свою віру він захищав перед атеїстами і радянськими чиновниками-безбожниками, від яких святому довелось перетерпіти багато труднощів і гонінь через його віру.

    «Я ріжу людей для спасіння»

    Зокрема, у мережі є розповідь проте як йому довелось захищати своїх колег лікарів від засудження на смертну кару. На суді святому довелось сперечатись із начальником ЧК, який дорікав йому і говорив: «Скажіть, поп і професор, як це ви вночі молитеся, а вдень людей ріжете?». На що святитель відповів запитанням, сказавши, що «Я ріжу людей для їх спасіння, а в ім’я чого ріжете людей ви?».
    Цей приклад із життя святого як і все його життя, дає відповідь на це актуальне питання як діяти віруючим і водночас доволі вдало ілюструє, усьому сучасному українському суспільстві як діяти в умовах поширення пандемії. Тобто неодмінно треба дотримуватись приписів і рекомендацій лікарів, а свою віру і її силу треба являти у боротьбі  з безбожниками і атеїстами.
    Труни в церквах

    Найсвіжіше

    Популярне