Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква і коронавірус: Не треба спокушати Бога силою своєї віри

    Світ відчайдушно бореться із небаченою раніше пандемією коронавірусу. Багато країн вжили суворих карантинних заходів, щоб зупинити поширення хвороби. Сумний приклад Італії змусив керівників інших держав серйозно задуматись над наслідками цієї хвороби для їх системи охорони здоров’я та економіки. Досі вчені різних країн не змогли винайти дієвої вакцини проти коронавірусу. Найефективнішим методом подолання цього захворювання залишаються самоізоляція і жорсткий карантин.
    Тепер людство зрозуміло, що свою надію треба поклади на милість Божу. Навіть президент США Дональд Трамп закликав своїх співвітчизників до молитви, і підписав закон про використання молитви у школах.

    Вірус зачепив і Церкву. Вище духовне керівництво теж постало перед викликом коронавірусу. Але на відміну від світської влади, владі церковній випало тяжче випробування. Єрархи зобов’язані пам’ятати моральні закони, виявляючи свою віру, і, водночас, повинні дотримуватись загальнодержавних обмежень, як громадяни країни, і дбати про життя та здоров’я своїх прихожан, не наражаючи їх на небезпеку і, фактично, несучи відповідальність за них.
    Українські Церкви у цій ситуації виявили неабияку обачність. Керівництво Православної Церкви України закликало своїх вірних дотримуватись рекомендацій МОЗу та уряду, і пішло на безпрецедентний крок – своєрідну самопожертву, закликавши вірян на час карантину залишатись вдома та слідкувати за богослужіннями у режимі on-line.

    Окрім цього ПЦУ виявляє своє піклування не лише словами та заявами, але й на ділі. Від початку карантину в ПЦУ стали виготовляти антисептичні засоби для бідних людей по всій Україні, ввели зміни у практику Причастя віруючих, а нещодавно Предстоятель ПЦУ Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив про готовність надати церковні приміщення для облаштування там лікарень, у разі погіршення ситуації із розповсюдженням коронавірусу.
    На виклик коронавірусу відреагували і у РПЦвУ, яка від початку карантину почала посилені молитовні подвиги. Утім деякі такі обряди та заяви окремих єрархів цієї Церкви підняли неабиякий ажіотаж у суспільстві. Зокрема, одіозний намісник Києво-Печерської лаври у відеозверненні на ютуб-каналі фактично закликав порушувати норми карантину, а його колега митрополит Черкаський Софроній у боротьбі із коронавірусом навіть благословив порушувати Правила дорожнього руху, перевозячи церковнослужителів і віруючих у багажнику автомобіля, серед яких були і діти.

    Подібні тенденції спостерігаються і в колег Софронія та Павла в Росії. У самій РПЦ із-за поширення коронавірусу назріває розкол. Він викликаний рішеннями Синоду РПЦ щодо причастя віруючих у період епідемії. Зокрема, було вирішено, що після кожного причасника, церковну ложку необхідно протирати спиртовим платком, і омивати у воді. Такі заходи безпеки викликали супротив у багатьох служителів РПЦ, які назвали це маловірством чи взагалі невірством патріарха Кіріла та синодалів. Ситуація настільки серйозна, що коментувати її довелось правій руці Кіріла – митрополиту Іларіону Алфєєву, очільнику відділу зовнішньо-церковних відносин. У своєму відеозверненні Алфєєв назвав, усіх хто незгідний із рішеннями Синоду – фарисеями.
    Окрім цього через коронавірус в РПЦ можуть виникнути конфлікти й із місцевими владами. Зокрема, 26 березня влада Санкт-Петербургу заборонила відвідування храмів упродовж наступного тижня, який в РФ оголошено «неробочим». На таку постанову відреагувало «Правовое управление Московской Патриархии», яке заявило, що такі «акты органов власти (включая акты органов власти субъектов Российской Федерации и муниципальных органов) не могут ограничивать свободу совести и свободу вероисповедания, включая право граждан посещать религиозные объекты в целях участия в богослужениях», вказавши тій же владі, що заборонити участь у богослужіннях можуть лише акти, які мають «статус Федерального закона».
    У самій єпархії заявили, що храми будуть і надалі відкритими для прихожан, вкотре пославшись на заяву Правового відділу.

    Проте в РПЦ не відкидають можливості припинення відвідування храмів віруючими. За словами керуючого справами Московської Патріархії митрополита Діонісія, це можливе за наявності вказівки з Кремля. У циркулярі єпархіальним архієреям митрополит зазначив, що «Вопрос об ограничении доступа в храмы для присутствия за богослужениями может быть рассмотрен в случае введения властями режима, ограничивающего пользование общественным транспортом, а также посещение публичных мест, таких как торговые учреждения, организации общественного питания и другие».
    Сам Кремль продовжує вдавати, що коронавірусу в Росії немає. Прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков 26 березня заявив: «Эпидемии коронавирусной инфекции в России фактически нет». При цьому, за офіційними даними, інфікованими коронавірусом налічується близько півтисячі, за неофіційними – більше 600. Основна частина хворих це жителі Москви. Особисто Путін вважає, що РФ подолає коронавірус менше ніж за 2 місяці.
    Таке ставлення державної влади до коронавірусу і обумовлює відповідне ставлення служителів РПЦ до хвороби. Випадків порушення карантину і приписів Синоду серед служителів РПЦ доволі багато. Серед єпископату є й ті, що не виконують приписів щодо причастя. Такі випадки були зафіксовані у Покровській, Челябінській, та інших єпархіях.
    Дехто із єрархів РПЦ вважає, що приписи Синоду взагалі стосуються маловіруючих. Рязанський митрополит Марк (Головков) на проповіді заявив, що правила, які прийняв Синод, стосуються не віруючих, а тих хто «кто сомневается в силе Божией благодати».
    Дехто з російських церковних служителів відверто глузує з коронавірусу. Як, наприклад, одіозний священик Андрій Ткачов, який на недільну проповідь вийшов у своєрідній масці.
    Таких випадків вистачає як в РФ, так і в Україні. Не будемо заглиблюватись у суть суперечок про силу віру. Лише зазначимо, що світ і Україна опинились у новій небаченій ситуації, досвід боротьби з якою буде прикладом для майбутніх поколінь. Тому зараз не потрібно нехтувати правилами застереження і спокушати Бога силою своєї віри, а смиренно просити Його позбавити нас цього випробування.

    Найсвіжіше

    Популярне