Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ ПЦУ: Церква не відмінятиме богослужіння через коронавірус

    Православна церква України не буде відміняти богослужіння через оголошення пандемії коронавірусу.

    Про це в ефірі “Прямого” сказав архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

    “Найперше хочу закликати всіх уважно поставитися до тих рекомендацій, які були опубліковані через офіційний сайт. Також планується, що наступного тижня священний синод зробить додаткові загальноцерковні роз’яснення, в тому числі й в цих питаннях. Богослужіння церква не буде відміняти. На це немає обґрунтованих підстав при дотриманні тих принципів, про які сказано, зокрема, і в поширеному документі. Якщо люди відчувають в собі ознаки хвороби, належать до вразливих груп чи нещодавно перебували в країнах, де значно поширилася ця інфекція, то потрібно перебувати вдома чи на лікуванні, а не відвідувати будь-які заходи, у тому числі й богослужіння.

    Але якщо людина не є хворою, немає жодних підстав підозрювати її на хворобу, вважати богослужіння тим місцем, де є підвищений ризик небезпеки, немає підстав. З моєї точки зору, громадський транспорт у цьому випадку може бути більш вразливим середовищем для розповсюдження інфекції, ніж будь-яке богослужіння. Але ніяких розпоряджень щодо припинення роботи громадського транспорту, очевидно, не робилося”, – сказав архієпископ.

    Він також роз’яснив рекомендацію ПЦУ щодо небажаності цілування ікон у храмах.

    “Заборони цілувати ікони не буле. І про це теж чітко вказано. Йдеться про те, щоб використовувати засоби дезінфекції для ікон та інших святинь. І цілком достатньо цього не робити. Нам треба всім відчувати логіку здорового глузду і не впадати в крайнощі. З одного боку, не бути абсолютно безпечними й вважати, що це питання торкається когось іншого, але нас це не стосується і ми можемо не вживати жодних заходів і ні на що не зважати. А з іншого боку, впадати в панічні крайнощі й все відкидати, забороняти, і в усьому бачити тільки небезпеку ураження вірусом. І тому достатнім є поклоніння. Тобто це не буде вважатися якимось виявом неповаги чи маловірства. Але видавати розпорядження щодо заборони немає підстав. Якщо буде в конкретній місцевості, в конкретному місті чи населеному пункті підвищена небезпека, тоді відповідно будуть даватися директивні розпорядження саме в таких випадках про підвищення заходів безпеки”, – пояснив представник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне