П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Автокефалія ПЦУ дратує Росію – журнал Форбс

    Журнал Forbes публікує статтю про релігійне протистояння між Росією й Україною під заголовком «Піст у Росії й Україні: побожність і політичне протистояння».
    Про це повідомляє «Радіо Свобода».
    2 березня у час, коли для православних християн почався Великий піст, віра далі становить лінію фронту в тривалому конфлікті між Росією й Україною, пише автор статті, журналіст і фахівець із питань Росії й інших післярадянських країн Джеймз Роджерз.
    Автор звертає увагу, що Росія стала агресивнішою на світовій сцені. А у випадку конфлікту з Україною православна віра стала ще однією цариною протистояння, мовиться в статті.
    Джеймз Роджерз нагадує, що в січні 2019 року патріарх Варфоломій надав церкві в Україні незалежність (автокефалію) від Московського патріархату. А враховуючи стан відносин Росії з Україною і бажання Росії, щоб її в усьому світі вважали державою, яка підтримує традиційну ідею християнської культури, це стало питанням не тільки побожності, а й політики: тодішній президент України Петро Порошенко привітав цей крок як «іще один акт проголошення незалежності країни».
    Росія ж зовсім не була так задоволена. Її президент Володимир Путін навіть говорив тоді, що це може призвести до кровопролиття. Він також різко критикував державного секретаря США Майка Помпео за його рішення обговорити це питання в перебігу візиту до Києва, назвавши його «абсолютно неприйнятним».
    Це, зауважує автор статті, не надто потурбувало Помпео. І, приїхавши до України знову в січні 2020 року, він зустрівся з митрополитом Епіфанієм, главою нової церкви, і цей жест вочевидь мав на меті засвідчити підтримку Православній церкві України.
    «У час, коли справи в Україні стали предметом більших спекуляцій у політиці США, ніж будь-коли раніше, і продовжують лунати звинувачення, що Росія хоче допомогти Трампові в переобранні, ця духовна сутичка має значення, що далеко виходить поза межі колишнього СРСР», – мовиться в статті.

    Найсвіжіше

    Популярне