П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Віряни Московського патріархату знесли 300-літню козацьку церкву на Вінниччині

    Віряни УПЦ МП розібрали Покровську «козацьку» дерев’яну церкву в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700–1702 роках, що мала статус пам’ятки національного значення
    Про це повідомляє видання «Релігія в Україні».
    Тепер на місці пам’ятки національного значення — дерев’яної церкви часів Семена Палія та Івана Мазепи стоїть новобудова, збудована вірними Московського патріархату.
    «Красуня та берегиня духу свободи України проіснувала 314 років такою, як на 1 фото. Потім — руйнація, будівельні ліси і нова „репліка“ — останні 4 фото», — написала у Facebook Наталія Пудайло зі спільноти «Подільські мандри».
    «Кожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру XVIII ст. я починав згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер — пустка! Хто ми тепер без неї?», — прокоментував руйнування церкви ексголова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.
    Покровський храм в с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії РПЦвУ, яка і замінила церкву на нову.

    Ось що розповіли у проєкті «Українські Архітектурні Пам’ятки. Спадщина»:
    «Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що… цитата — да она вся гнилая, вот и разобрали — теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая…«За їх словами, це їм розповіли чоловіки з бензопилою, розпилюючи колоди старого зрубу.
    «Так, деякі з них виглядали дуже погано, але, більшість (заминивши трухляві) ще можно було би використовувати, і це була би автентична, стара церква, з заміною пошкодженного… Як там було далі — ми не знаємо, стверджувати, що старі колоди були використані в відновлені церкві, не можемо, бо бачили, як їх знищують. Коли розбирають старі зруби з метою їх перезібрати — їх маркують, роблять карту понівеченого — ми цього теж не побачили… Також не відома доля старого іконостасу, живий, чи вже «…как новый…», — розповіли 11 лютого 2020 р. на сторінці проєкту «Українські Архітектурні Пам’ятки. Спадщина».

    Найсвіжіше

    Популярне