Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Посол України в Чорногорії: Майно РПЦ в Україні має належати ПЦУ

    Церковна власність в Україні, яка зараз належить Російській православній церкві, належала Україні та її церкві з 10 століття, українська церква в той період перебувала в євхаристійному єднанні з Константинополем. Після окупації України Російською імперією все церковне майно було насильно передано Російській православній церкві.
    Про це заявила посол України в Чорногорії Наталія Фіалка в інтерв’ю чорногорським ЗМІ.
    «За часів Радянського Союзу все майно Української Церкви було вперше націоналізовано та передано на управління Російській православній церкві. Ми знаємо, що за часів Радянського Союзу функціонувала лише РПЦ. Вона була відома як великий союзник тодішньої радянської, а нині російської влади. Церковна власність в Україні, яка зараз належить Російській православній церкві, належала Україні та її церкві з 10 століття, українська церква в той період перебувала в євхаристійному єднанні з Константинополем. Після окупації України Російською імперією все церковне майно було насильно передано Російській православній церкві», – сказала Фіалка.
    «Протягом історії та через політику Росії щодо України українцям було нелегко зберегти свою ідентичність. Заборонялось проводити богослужіння українською мовою, друкувати книги, буклети … Така російська політика не змінилася і нині», каже дипломат.
    «Події 2014 року, окупація Криму та вторгнення російських сил на сході України повністю порушили порядок і безпеку Європи. У той час були порушені всі міжнародні правила та права та міжнародний порядок. Це означає, що Росія не поважає і ніколи не поважатиме міжнародне право та його міжнародні зобов’язання. Їй не можна довіряти», – сказала український посол.
    Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагається всякими способами підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом». А всі дії спрямовані на здобуття автокефалії названі “розколом” і “боротьбою з православ’ям”. 

    Найсвіжіше

    Популярне