П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Переклад заяви учасників зібрання в Аммані, Йорданія

    Духовний Фронт України публікує переклад заяви, ухваленої на зібранні предстоятелів Помісних Церков, та опублікованої виданням orthodoxia.info
    Після ініціативи діалогу та примирення, оголошеної Блаженнішим Патріархом Єрусалимським Феофілом III у листопаді 2019 року, в столиці Йорданії відбувся братський сімейний собор, в якому взяли участь предстоятелі та делегації різних православних церков. Метою зборів було відновлення діалогу та сприяння єдності між братами в рамках Православної Євхаристії.
    Після завершення зборів Предстоятелі та Делегати виступили з наступною заявою:
    26 лютого 2020 року в Аммані, Йорданія, відбулася нарада Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков, на якій головним був погляд на єдність та примирення в межах Священного Православ’я. Учасники відзначили своє розуміння туги Єрусалимського патріархату за неминучою небезпекою розколу в межах нашої Православної Церкви.
    У зустрічі взяли участь делегації: Православної церкви Єрусалиму на чолі з Блаженнішим Патріархом Єрусалимським Феофілом, Російської православної церкви на чолі з Його Святістю Патріархом Московським і всієї Русі Кірілом, Сербської православної церкви на чолі з Святішим Патріархом Сербійським Іринеєм, Румунської православної церкви на чолі з його Високопреосвященнішим Митрополитом Тарговістським Нифоном, Польської православної церкви на чолі з Його Високопреосвященнішим архієпископом Люблінським та Хелмським Авелєм, і Православної церкви Чеських земель та Словаччини на чолі з Блаженнішим Митрополитом Чехії і Словаччина Растиславом.
    Учасники висловили подяку Його Величності Королю Абдаллі II, Королю Іашемітського Королівства Йорданії та Хашеміту Хранителю Християнських та Мусульманських святих місць у Святій Землі та людям Йорданії за сприяння у проведенні цього зібрання у їхній столиці – Аммані – відзначивши видатну роботу Його Величності в просуванні міжконфесійного діалогу на міжнародному рівні.
    Учасники також подякували Єрусалимському Патріархату та Блаженнішому патріарху Феофілу за всі невблаганні зусилля, спрямовані на прокладання шляху до діалогу та зближення братів у дорогоцінному дусі єдності, зазначивши, що світло, яке походить з Єрусалиму, є свідком цього Святого міста, що постійно проявляє свою багатовірову та полікультурну картину, радіючи своєму існуванню як теплого дому для трьох авраамічних релігій: християнства, іудаїзму та ісламу.
    Делегації заявили, що це зібрання має зміцнювати братські зв’язки між братами та їхніми церквами, сприяти зв’язкам миру в Христі між ними, виступати за єдність православних церков та відновити діалог у молитовній надії на примирення там, де стався розбрат.
    В атмосфері братерської любові зібрані на нараду погодилися, що рішення щодо питань, що мають загальноправославне значення, включаючи надання автокефалії конкретним Церквам, мають бути доопрацьовані у дусі загальноправославного діалогу та єдності, а також з Всеправославним консенсусом.
    Щодо нинішньої церковної ситуації в Україні, учасники також визнали, що для оздоровлення та примирення необхідний загальноправославний діалог.
    У питанні, що стосується Північної Македонії, делегації заявили, що це питання має вирішуватися шляхом діалогу в межах Сербської православної церкви та за всеправославної підтримки.
    Що стосується Чорногорії, то делегації-учасниці закликали відповідні органи поважати та відстоювати основне право власності на майно, включаючи церкву.
    Делегації погодилися, що вони повинні зібратися як брати, бажано до кінця цього року, щоб зміцнити зв’язки спілкування через молитву та діалог. Учасники сподіваються, що Його Святість Вселенський патріарх Варфоломій з відомим йому почесним старшинством приєднається до цього діалогу разом із братом Предстоятелем.
    Делегації прийняли заклик свого брата патріарха Феофіла III провести молитву за світ, за припинення війни, хвороб і страждань, за всіх християн, а також за єдність Православної Церкви. Ця молитва повинна проходити в Церкві-матері, храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі перед святим Гробом Господнім, з якого Він воскрес і проголошує мир світу.

    Найсвіжіше

    Популярне