П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Євстратій: Москва хотіла провести «анти-Критський собор». А вийшов пшик

    Якщо учасники наради в Аммані не просто декларують бажання діалогу, а справді готові його вести – ПЦУ готова до двосторонніх та багатосторонніх зустрічей, при дотримані канонічного порядку, зокрема коли це стосується авторитету і відповідальності Вселенського Патріарха та Патріаршого і Синодального Томосу.
    Про це заявив архієпископ ПЦУ Євстратій Зоря.
    «Якщо ж під гаслами «діалогу» РПЦ МП сподівається лише одного – «побороти» доконану автокефалію ПЦУ, то вона продовжує йти тим самим безперспективним шляхом, яким йшла дотепер, кожним своїм кроком лише погіршуючи власне становище та підриваючи власний авторитет», – наголосив владика.
    Щодо самої ж наради в Аммані Євстратій наголосив, що цю зустріч некоректно порівнювати з Всеправославним Собором 2016 р.
    «Собор готувався 40 років за участю всіх Церков, які на ньому планували бути. Дата, місце, порядок денний були узгоджені. І раптом за кілька тижнів РПЦ і ще три Церкви відмовилися приїхати. Зустріч в Аммані готувалася не прозоро, всупереч порядку скликання всеправославних зібрань такого рівня. Відмова більшості Предстоятелів брати в ній участь лише засвідчила штучність самої ініціативи», – зазначив архієпископ.
    Він також додав, що використання в оформленні зустрічі символіки тих Церков, які не мали нічого спільного з її організацією, лише додає відчуття імітації.
    «Насправді Москва хотіла провести «анти-Критський собор» (що побічно підтверджує і саме порівняння, вжите митр. Іларіоном Алфеєвим). А вийшов пшик», – підсумував владика Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне