Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РосЗМІ: РПЦ створила платформу для боротьби зі Вселенським патріархом

    У рамках міжправославної «братерської зустрічі», яка пройшла 26 лютого в столиці Йорданії Аммані, делегація Російської православної церкви зустрілася з королем країни Абдаллою II. Саме ж нарада, проведена з ініціативи патріарха Єрусалимського Феофіла III, зібрала представників 6 з 15 православних помісних церков, обурила Вселенського патріарха Варфоломія: він звинуватив Єрусалим в спробі «скинути» канони.
    Головна тема амманского саміту спочатку була заявлена ​​як подолання кризи в православному світі, в якому опинилися церкви з кінця 2018 року. Саме тоді Вселенський патріарх Варфоломій створив і визнав автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), передають російські ЗМІ.
    Виявилося, що порядок денний зустрічі ширший. Під час засідання за круглим столом, на якому виділялися білі клобуки представників РПЦ патріарха Кирила, предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополита Онуфрія (Березовського) і голови відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) митрополита Іларіона (Алфєєва), кожна з делегацій в більшій мірі намагалася обговорити свої власні проблеми. Наприклад, Сербська церква – прийняття в Чорногорії закону, згідно з яким її майнові права в цій країні будуть ущемлені, а єрусалимці – питання Катару, на територію якого сьогодні крім них претендує Антіохійський патріархат. Останній від участі в зборах відмовився саме через цю проблему. Румунська, Польська, а також Церква Чеських земель і Словаччини виглядали скоріше як глядачі.
    У Московському патріархаті впевнені, що якщо подібні наради проводити частіше і зробити їх традицією, то в підсумку розстановка сил у світовому православ’ї зміниться. «Є загальне відчуття того, що церкви хочуть мати якусь платформу для обговорення питань, що накопичилися. Та загальноправославний майданчик, який колись існував, зараз фактично втратив свій сенс, оскільки на тому майданчику все очолював Константинопольський патріарх, а він не може зараз допомогти в рішенні того конфлікту, який ним же самим був створений», – заявив митрополит Іларіон (Алфєєв ).
    Сам патріарх Варфоломій за добу до початку йорданської зустрічі направив патріарху Феофіла лист, в якому звинуватив останнього не тільки в порушенні правил скликання подібних заходів, але і мало не у співпраці з Російською державою, а також спробі «викорінити» і навіть «повалити встановлені норми і зробити відчуження православної церкви від її підвалин».

    Найсвіжіше

    Популярне