П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський архієпископ: Співчуття планам росіян проти Вселенського патріарха – богохульство

    Нещодавно Фанар відвідала делегація Єрусалимського патріархату з повторним проханням приїхати в Амман.
    Про це пише Cerkvarium з посиланням на агенцію Romfea. Видання розкриває деякі подробиці перемовин делегації з Вселенським патріархом.
    Єрусалимські посланці привезли повторного листа, написаного вже грецькою мовою, та пояснили, що англійську мову попереднього запрошення було обрано як єдиний зразок для всіх адресатів задля уникнення різного прочитання та трактування тексту (до речі, Cerkvarium дуже підтримує цю ідею, адже негрецькомовні читачі вимушено залишаються без надзвичайно важливої інформації, яка стосується інтересів усіх православних церков).
    Крім того, делегати пояснили, що зустріч в Аммані організовано не тільки за ініціативи патріарха Феофіла ІІІ, але й завдяки наполегливості короля Йорданії Абдалли ІІ, який «уважно слідкує за православними питаннями». Нагадаємо, що в повторному листі до предстоятелів Феофіл повідомляє, що вони всі матимуть аудієнцію у короля Абдалли. Отже, фактично на самі дебати залишається буквально кілька годин.
    Але найцікавіше, що, за інформацією Romfea, делегати з Єрусалиму жорстко пройшлись по росіянах. Вони повідомили, що в Аммані Феофіл планує атакувати Московського патріарха Кіріла. Так, архієпископ Анфідонський Нектарій, настоятель подвір’я Гробу Господнього в Константинополі, емоційно заявив, що грішить та богохульствує той, хто наважився думати, що Єрусалимський патріархат може коли-небудь співчувати планам росіян проти Вселенського патріархату. Відважне братство пережило 1300 років панування ісламу і зберегло святі місця паломництва в руках (еллінської) нації, а тому будь-хто, хто уявляє, що він (Єрусалимський грецький патріархат) може бути переможений росіянами, введений в оману.
    На зустрічі були присутні інші єпископи Вселенського патріархату. Вони висловили на адресу Єрусалимського патріарха багато корисних побажань та зауважень. Серед них – пропозиція до Феофіла принести вибачення Вселенському патріарху за підтримку шахрайського плану Москви, натяк на те, що Єрусалим стане наступною мішенню росіян, нагадування про конфлікт Єрусалим та Антіохії через Катар. Нарешті, Феофілу було запропоновано вийти зі скрутного становища скасуванням зустрічі, яка не була підтримана всіма предстоятелями.

    Найсвіжіше

    Популярне