Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Амманські страсті: РПЦвУ озвучує нову дату

    У мережі знову активізувалась тема Всеправославної наради в Амані, яка була ініційована Єрусалимським Патріархом Феофілом для вирішення питання збереження «єдності православних Церков». 

    Пізнього вечора середи 12 лютого, російські ресурси почали активно поширювати інформацію проте що Московський Патріарх Кіріл Гундяєв візьме участь у згаданій зустрічі. Про це повідомив в інтерв’ю порталу «РИА Новости» голова відділу Зовнішніх церковних відносин РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв. Цю новину швидко підхопили російськи інформаційні портали.

    У своєму коментарі митрополит Іларіон наголосив, що Патріарх Кіріл буде брати участь у цій нараді навіть якщо на ній буде присутній Вселенський Патріарх Варфоломій. Така гра слів правої руки Кіріла викликає подив і посмішку, адже відомо, що Вселенський Патріарх не лише не братиме участь у цій нараді, а більше того він вже відкрито засудив і сам факт її скликання, назвавши це зібрання – «неканонічною ініціативою, яка підриває Вселенський престол».

    Це підтвердив і сам Іларіон, сказавши, що «когда Константинопольский патриарх получил письмо Иерусалимского патриарха с приглашением принять участие в этой встрече, он ответил отказом, мотивировав его тем, что письмо было написано не на священном греческом, а на английском языке. И тем, что по его мнению, только он имеет право созывать собрание предстоятелей поместных церквей».

    Утім сам Іларіон заявив, що згідно його інформації «Иерусалимский патриархат продолжает работу по приглашению глав поместных церквей, в том числе и Константинопольского патриарха».

    Така риторика митрополита Іларіона може бути своєрідним сигналом для Вселенського Патріарха, яка вказує, що Московський Патріархат будь-якою ціною налаштований провести це зі брання не зважаючи на участь чи неучасть Вселенського Патріарха.

    У наших попередніх публікаціях ми зазначали мету Московського Патріарха на це зібрання, а саме соборне осудження Вселенського Патріарха Варфоломія і перехоплення першості у православному світі. Утім наразі сам Алфєєв не надає майбутній зустрічі в Амані загальнообов’язкового всеправославного статусу і значення, а називає його неофіційною «братською зустріччю» для обговорення існуючих проблем.

    Примітно, що провину за виникнення цих проблем митрополит Іларіон покладає на Вселенський Патріархат. Зокрема, він зазначив, що «пока патриарх Константинопольский не проявляет никакого желания решать созданную им проблему. Он просто пытается всех склонить к тому, чтобы они признали его беззаконное решение». На його думку: «поместные православные церкви в основном своем большинстве не признают эти решения».

    Утім проблему створив власне сам Московський Патріархат розірвавши спілкування із Церквами, що визнали ПЦУ. Із самою ж РПЦ ніхто з Помісних Церков не припиняв молитовного спілкування. Тобто вкотре можемо наголосити, що у всіх проблемах винна сама РПЦ, утім в самій РПЦ цього ніяк не хочуть зрозуміти, і намагаються своїми діями лише ускладнити ситуацію, зокрема і через майбутню «братську зустріч в Амані».

    Саме це і розуміють більшість Православних Церков, зокрема про це прямо сказав Предстоятель Албанської Церкви, який офіційно відмовився від участі в Йорданській нараді, адже це лише «ускладнить ситуацію». Утім РПЦ це не лякає і вона продовжує трощити православну єдність.

    Примітно, що досі не озвучено офіційної дати цієї наради. Ми вже вказували, що перша імовірна дата з’явилась на сторінці Московського Патріархату в Україні в одній із соц-мереж. Зокрема підконтрольний митрополиту Антонію Паканичу «Центр інформації УПЦ» вказав на дату 20 лютого, але як бачимо це було зроблено поспішно, адже сам митрополит Іларіон не вказав офіційної дати проведення «братської зустрічі». В деяких повідомленнях, які повторювали меседж про участь Кирила у цій зустрічі, зазначалось що вона відбудеться у «20-х числах лютого».

    Проте інший інформаційний ресурс РПЦвУ, який також підконтрольний митрополиту Антонію Паканичу, «Спілка Православних Журналістів» 14 лютого озвучила нову дату цього зібрання – 25 лютого 2020 року. Зокрема, ця дата фігурує у повідомленнях про участь у Аманській Нараді Польської і Сербської Церков, які були опубліковані 14 лютого. Примітно, що у новині (датованої 12 лютого) про участь в Аманському зібранні Патріарха Кирила ще не вказано дати проведення наради, а лише посилаючись на слова митрополита Іларіона Алфєєва зазначено, що зустріч відбудеться «в 20-х числах февраля 2020 года».

    Утім не зважаючи навіть на цей казус з датами стає зрозумілим, що РПЦ все-таки налаштована провести цю авантюру будь-якою ціною, адже на кону поставлено її майбутнє. Утім згодом побачимо до цього призведе така зухвалість московських ієрархів.

    Найсвіжіше

    Популярне