П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міністр оборони Сербії відвідав монастир в Чорногорії: у військовій формі його не впустили

    Міністр оборони Сербії Александар Вулін з делегацією сербських Збройних сил відвідав монастир Сербської православної церкви поблизу Колашина (Чорногорія), відзначаючи 20-ту річницю вбивства міністра оборони Союзної Республіки Югославія Павла Булатовича. Літургію на Батьківщині колишнього міністра СРЮ відслужив Митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій (Сербська Православна Церква).
    Про це повідомляє “Балканський оглядач” з посиланням на “Rtcg.me”. 
    Напередодні влада Чорногорії не дозволила сербській військовій делегації на чолі з міністром оборони в’їхати до країни у сербській військової формі. Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович пояснив, що військову форму використовують лише під час відвідування пам’яток загальнодержавного значення, а могила колишнього міністра оборони Союзної Республіки Югославія Павла Булатовича не є пам’яткою національного значення.
    Павле Булатович був міністром оборони в Союзній Республіці Югославії з 1993 року до його вбивства. Він був застрелений 7 лютого 2000 року у ресторані ФК “Rad” у передмісті Белграда. Існує версія, що Булатович був вбитий або бійцями Армії Визволення Косово або чорногорцями з оточення Міло Джукановича через намагання міністерства оборони Сербії дестабілізувати владу Чорногорії.
    В кінці січня єпископ РПЦвУ приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. Там були помічені Сербські прапори. Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагається всякими способами підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом». А всі дії спрямовані на здобуття автокефалії названі “розколом” і “боротьбою з православ’ям”. 
    Варто зазначити, що 27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад».
    Раніше президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.
    Світлина від Балканський оглядач.

    Найсвіжіше

    Популярне