П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Майже за кожною парафією, що приєдналась до ПЦУ, є позов з боку РПЦ

    Майже за кожною парафією, що приєдналась до Православної церкви України, є позов з боку РПЦвУ, намагаючись зупинити перехід вірян до ПЦУ.
    Про це під час пресконференції для журналістів розповів предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.
    «Московський патріархат будь-яким чином намагається призупинити цей процес через судові позови. Тобто майже по кожній громаді, що долучилась до нашої церкви зараз є відповідний позов з боку РПЦ», — пояснив Епіфаній, чому перехід до ПЦУ призупинився.
    Він також додав, що в РПЦвУ лякають людей, штучно створюючи конфлікти та тиражуючи їх не тільки в Україні, а й за кордоном.
    «…але ті громади, що долучились до ПЦУ, вони долучилися в законний спосіб. Згідно українського законодавства, кожна громада має право визначитись і обрати той релігійний центр, до якого вона хоче належати, — вважає Епіфаній. — Тобто є певні перепони юридичного характеру. Багато громад, які очікують, і звертаються до мене, якщо вони приймуть рішення і одразу отримають юридичне рішення при реєстрації документів: багато проблем пов’язані інколи з майном, але я вірю, що в майбутньому буде ще одна хвиля з боку РПЦ».
    Митрополит Епіфаній також пояснив, чому він каже РПЦ, а не УПЦ МП: «Чому я називаю „РПЦ“? Тому що УПЦ МП повинна, згідно закону, перереєструватись в „РПЦ“, і це не дивно, адже якщо ви називаєте своїм релігійним центром Москву, то чому ви не називаєте речі своїми іменами?».

    Найсвіжіше

    Популярне