П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ні триколорів, ні кіно: активісти Дніпра домоглися скасування кінофестивалю під егідою РПЦвУ

    У Дніпрі активісти пікетували кінофестиваль, який підтримує культурний центр Дніпровської Єпархії Московського патріархату. Серед стрічок-учасниць є фільми з Білорусі, Грузії, Росії, України, Сербії, Вірменії та Азербайджану.

    Людей, серед яких ветерани бойових дій, батьки загиблих військових на Донбасі, волонтери, обурило що серед фільмів учасниць фестивалю – російська кінопродукція переважає. Деякі з них до того ж мають пропагандистських характер. Активісти вимагають призупинити фестиваль, повідомляє 5 канал.

    Катерина Перерва – серед тих, хто не потрапила на перегляд фільму про блаженнійшого Онуфрія.

    “Росія, Україна, Білорусія ми всі брати, ми всі слов’яни, нам нема чого ділити. Це мистецтво, це кіно. Це навчальні фільми, якби це – не говоритиму, хто зайшли подивилися, вони б вийшли іншими”, – переконана глядачка Катерина Перерва.

    Охочим потрапити на міжнародний фестиваль “Кіноасамблея на Дніпрі” активісти заблокували вхід. Їх обурило, що серед стрічок переважають російські. А на рекламних афішах фестивалю, організованого єпархією Московського патріархату – символіка країни-агресора.

    “Мене обурив прапор країни – окупанта прапор, країни, яка окупувала у нас частину території і продовжує окупацію. От уявіть 1942 рік під сталінградом битва, осада Ленінграда і тут у Москві кінофестиваль і афіші зі свастикою”, – обурений активіст Андрій Куліш.

    “Фільм, який пропонується до перегляду це “Герой імперії – Петро Калнишевський”. Підкреслюється його служіння вірою і правдою на імперію. Тобто це маніпулювання історією, яка довгий час відбувалася і вона продовжується. І я хочу сказати, що всі дії, які були останнім часом для того, щоб популяризувати українську історію, формувати українську свідомість вони зводять нанівець подібні культурні події”, – переконана активістка та історик Яна Тимошенко. Натомість організатори переконують – фестиваль – поза політикою.

    Частина пікетувальників увійшла до зали, де були глядачі. Перегляд першої стрічки фестивалю активісти супроводжували вигуками.

    Активісти звернулися до Служби безпеки та до правоохоронних органів із забороною “Кіноасамблеї”. 

    Найсвіжіше

    Популярне