Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Путін, Голокост, Феофіл ІІІ і Зеленський

    Президент України Володимир Зеленський розпочинає свій робочий візит до Ізраїлю в рамках вшанування жертв Голокосту. Водночас там перебуватиме і президент Росії Володимир Путін. Чи матимуть Зеленський і Путін особисту зустріч, достеменно невідомо. Утім, в Україні така можливість вже викликала занепокоєння.

    Про це повідомляє Радіо Свобода.

    Водночас не поїде до Ізраїлю президенти Литви Гітанас Науседа та Польщі Анджей Дуда. Також відомо, що на Світовий форум Голокосту не поїде і президент Естонії Керсті Кальюлайд, а Латвію представить прем’єр-міністр Кріш’яніс Каріньш.

    Можливо Путін на особистій зустрічі буде переконувати українського президента «захистити канонічну церкву (РПЦвУ) від гонінь». Як би там не було, якщо церковна дипломатія в РПЦ явно програє по всім фронтам, то в хід іде Путін. Про це ми вже писали. 

    Нещодавно Путін зустрівся із Антіохійським патріархом а перед цим мав зустріч із Єрусалимським патріархом. Якщо така тенденція збережеться, то скоро кількість зустрічей Путіна із пердстоятелями православних церков буде більша ніж у Кіріла Гундяєва – очільника РПЦ. Загалом, якщо вдасться провести хоч якийсь собор в Аммані – це буде останній шанс Кіріла лишитись на троні.

    Нещодавно влада Ізраїлю в обмін на свою громадянку, яку затримали російські прикордонники в аеропорту із наркотиками, передала Росії Александрівське подвір’я (комплекс святинь у Єрусалимі біля храму Гробу Господнього). Цими днями Путін зустрівся із мамою затриманої і сказав що все буде добре.

    Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ взяв участь у зустрічі Путіна з матір’ю Наама Іссахаре. Також у зустрічі взяв участь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, а також голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє прес служба РПЦ.

    Після закінчення зустрічі Володимир Путін сказав журналістам: «Для мене ясно, що Наама з хорошою і дуже порядної сім’ї. Мені відома позиція пана прем’єр-міністра, який просить прийняти відповідне рішення. Все це, безумовно, буде враховано при прийнятті цього остаточного рішення».

    Раніше в ході зустрічі з Володимиром Путіним, що відбулася за участю Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 20 листопада 2019 року, Патріарх Феофіл клопотав перед Президентом Росії про помилування засудженої громадянки Ізраїлю.

    Можливо Влада Ізраїлю дала завдання Феофілу ІІІ прохати Путіна виміняти затриману ізраїльтянку на «ініціативу Феофіла по Всеправославному соборі». Ну що ж, Ізраїль своїх цілей досягла а от РПЦ і Росія – ні. Від участі у Соборі в Аммані публічно відмовились Кіпрський і Елладський предстоятелі. Ніяких нових рухів РПЦ і Росія поки не придумала.

    Найсвіжіше

    Популярне