Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Під Горлівкою вшанували пам’ять загиблих бійців

    22 січня 2020 року в День Соборності України пройшло рівно 5 років з часу боїв в районі селища Верхньоторецьке Ясинуватського району Донецької області. Бійці АТО тоді відступили, а російські гібридні сили окупували сусіднє селище Червоний Партизан. Щоб згадати про бої і загиблих товаришів, в Верхньоторецьке приїхали бійці 20-го батальйону 93-ї бригади з Дніпра, волонтери громадської організації «Група Патріот» і військовий священик, протоієрей Дмитро Поворотний.

    Священик-капелан Дмитро Поворотний став відомий завдяки відео, на якому він евакуює тіла чотирьох загиблих воїнів АТО з окупованого російськими гібридними силами селища Червоний Партизан.

    Один з бойовиків російських гібридних сил каже священику: «Він би мене так не вантажив». На це капелан Дмитро Поворотний тоді сказав: «Ти не думай, що він би зробив – що ти зробиш. А ти за себе відповідати будеш: що ти зробив, а що не зробив. І за що б ти не воював, – а людиною залишатися треба».

    Цю евакуацію провели через два дні після бою, 24 січня 2015 року. Олег Котенко , керівник громадської організації «Група Патріот», згадує, що в той час Дмитро Поворотний попросив допомогти евакуювати тіла. Переговори з «душманів», одним з командирів російських гібридних сил, вели і капелан, і Котенко. Транспорт для евакуації надав учасник ГО «Група Патріот» зі Слов’янська.

    Олег Котенко, керівник організації «Група Патріот»

    Олег Котенко згадує, що спочатку на місце евакуації через обстріли не пустили розвідники. Волонтери наполягли на своєму: «Як можна ?! Ми повинні забрати тіла своїх людей. Ми повинні їхати. І ми поїхали на свій страх і ризик», – згадує про ті події Котенко.

    Вони їхали по відкритому полю двома машинами, по колоні почали стріляти з мінометів. Але обійшлося. А їхати треба було. Як повідомив нам Олег, вже тоді йшли переговори про обмін полоненими: «Душман» хотів забрати шістьох своїх, які потрапили в полон під Донецьким аеропортом. І в обмін пропонував вісім наших полонених. Якби ми не забрали тіла наших пацанів, ми б не могли продовжувати далі переговори про обмін. І обмін через кілька днів відбувся», – згадує Котенко.

    А капелан Дмитро Поворотний розповів нам, що під час поїздки на страх часу просто не залишилося: «Тоді про це особливо не думали, просто треба було зробити цю справу, забрати хлопців, повернутися і поховати їх … там багато журналістів було від російських каналів. Ось вони це знімали, для цього це було організовано ».

    Дмитро Поворотний, священик

    «Командир відмовився здавати зброю»

    На околиці Верхньоторецька Дмитро Поворотний відслужив панахиду за загиблими. А їх побратими ніби знову опинилися в той час, п’ять років тому. Ветеран АТО і учасник ГО «Група Патріот» Станіслав Слесарчук розповів, як загинули його друзі в селищі Червоний Партизан: «У них закінчився БК. Їх оточили з трьох боків, почала вибивати російська «спецура». Їх командир Андрій Колесник відмовився здавати зброю. І його там і «поклали».

    А Максим Внуков , боєць 20-го батальйону, каже, що добре пам’ятає бій, хоча з радістю забув би про нього. Він був на іншій позиції в селищі Червоний Партизан: «Ми знаходилися на двох позиціях. Одна від одної на відстані 50-70 метрів. Але у нас між собою не було зв’язку. І через це була плутанина. Ми відходили, і я отримав поранення, контузію, до самого останнього моменту я навіть не знав, яка ситуація на тій позиції».

    Максим згадує ті емоції, які відчув, коли подивився відео пропагандистських телеканалів про евакуацію убитих товаришів: «Відчув біль. Я зрозумів, що це втрата, дуже важко це було усвідомити. Це хлопці, з якими ти недавно їв з однієї тарілки, спав на одному ліжку, ділився з ними якимись секретами своїми. І спостерігаєш, як тіла вантажать в автомобіль».

    Побратим Максима Михайло п’ять років тому захищав позиції поблизу Горлівки. Він каже, що загострення почалося ще 18 січня 2015 року. А незабаром довелося відступити: «Нам наказ прийшов зайняти кругову оборону. А потім, через три дні, туман був. І по рації приходить наказ: підірвати техніку, боєприпаси і висуватися в район Верхньоторецька».

    Як згадує Михайло, деякі жителі Верхньоторецька допомагали тим хто відступав. Але не всі були раді бійцям: «Ми вулицю перекопували, ставили там важкий кулемет, а тут приходить: чого ви сюди прийшли, йдіть в поле, там і воюйте».

    Ветерани 20-го батальйону

    Священик Дмитро Поворотний каже, що збігів не буває. Смертельний бій, який відбувся на День Соборності України п’ять років тому, повинен навчити багато чому: «Соборність України – це не просто назва або абстрактне поняття. Насправді це та цінність, за яку борються, за яку віддають життя найкращі сини і дочки України ».

    На околиці Верхньоторецька, біля окопу, який вирили військові, які відступали, священик відслужив панахиду по чотирьом бійцям. Це Роман СехАндрій КолесникСергій Слісаренко і Альберт Саруханян.

    1 грудня 2017 року Верхньоторецьке зайняте українською армією і повернувся під контроль України.

    Джерело: Радіо Свобода.

    Найсвіжіше

    Популярне