П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Залишені помирати: Омбудсмен просить світ врятувати українців у застінках РФ

    Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє про порушення прав українських політв’язнів у Росії та просить міжнародні органи з прав людини відреагувати на зазначені факти.

    «Рустем Шейхалієв, Владлен Абдулкадиров — поміщені в психіатричну лікарню, Олега Приходька ізольовано від зовнішнього світу, Тофік Абдулгазієв та Джеміль Гафаров — залишені помирати в СІЗО. Усі ці кричущі факти я з’ясувала за останню добу», — написала Денісова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

    Омбудсмен закликала Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голову ОБСЄ Еді Рама, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович і представників усіх дипломатичних місій використати всі механізми та відреагувати на факти порушення прав громадян України.

    «Рустема Шейхалієва та Владлена Абдулкадирова поміщено у психіатричну лікарню з цілодобовим відеоспостереженням для проведення психіатричної експертизи, попри наявні проблеми зі здоров’ям. Це пряме порушення права на приватність», — наголосила вона.

    Крім того, омбудсмен додала, що політв’язня Приходька повністю ізольовано від зовнішнього світу, йому відмовлено в побаченнях з дружиною, а всі судові засідання відбуваються в закритому режимі — туди допускають лише адвоката.

    «Також до нього досі не допущено священика. Він звертався з клопотанням про побачення з архієпископом Кримської єпархії ПЦУ Климентом до слідчого, який безпосередньо має право надати дозвіл на відвідини українським священнослужителем, а не російським. Але йому відмовили», — йдеться в повідомленні.

    Найсвіжіше

    Популярне