Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Як працює військове духовенство під час свят?

    Про спеціальну ікону для армійців та про духовенство на передовій розповідав в етері Армія ФМ протоєрей Тарас Мельник, перший заступник голови Синодального управління військового духовенства України, настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці.

    Як працює військове духовенство під час свят?

    З початком незалежності України військове духовенство проводило свою роботу зазвичай тільки у свята. Коли розпочалась війна з Росією, ми почали збирати військових священників, відправляти їх на передову терміном 1-2 місяці, щоб виконувати свою роботу разом з армійцями. З цього моменту в нас почався новий період існування військового духовенства. За цей час ми провели 23 ротації, та маємо 600 священників, які пройшли через фронт. Під час свят усі вони працюють та виконують свій обов’язок на позиціях, чи разом з бригадами.

    Як Українська Православна Церква ставиться до того, що в нашій країні святкують два Різдва?

    Відноситься позитивно. Тут треба розуміти, що ми святкуємо не дату, а подію – народження в світ Спасителя. У нас немає ніякого розділення, є просто два різні календарі. Ми сподіваємось, що колись перейдем на новий григоріанський стиль, але до цього повинно бути готове суспільство.

    Чи є у сучасного військовослужбовця власна ікона?

    Це ікона Пресвятої Богородиці – покровительки українських воїнів. Потреба в ній виникла 3 роки тому, тож наш художник Юрій Нікітін прийняв це замовлення і намалював ікону Покрови Божої Матері. На ній, біля Покрови зображене воїнство небесне, місто Київ з Дніпром – як серце нашої країни, а під покровом Божої Матері знаходяться усі захисники, починаючи від козаків-запорожців, до сучасного воїна в пікселі.

    Що заплановано в наступному році у напрямку військового капеланства?

    В 2020 році ми в першу чергу очікуємо на законопроект, тому що зараз існує проблема, що тільки 30% військових священників знаходяться на посадах. Вони звісно отримують грошове забезпечення, але поки що не мають всього пакету соціальних гарантій та захисту. Роботи ще дуже багато, тож ми не зупиняємось на досягнутому.

    Найсвіжіше

    Популярне