Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чорногорія домагатиметься автокефалії для своєї церкви

    Сербська православна церква підриває незалежність Чорногорії, тому чорногорська влада домагатиметься відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви.

    «Сербська православна церква дуже наполегливо підриває чорногорську незалежність. Я вважаю, що необхідно продовжити роботу по відновленню автокефальної Чорногорської православної церкви, і держава буде займатися цим і нести за це відповідальність», – сказав Джуканович.

    Про це пише Укрінформ.

    Сербська православна церква є панівною у Чорногорії, тоді як Чорногорська православна церква не має визнання збоку світового православ’я.

    Чорногорська православна церква, яка проголосила себе автокефальною у 1993 року, подібно до української церкви бореться за міжнародне визнання. Наразі її зусилля є безуспішними, зокрема, через тиск СПЦ.

    Нагадаємо, нещодавно уряд Чорногорії ухвалив закон який має на меті націоналізувати храми, які побудовані до 1918 року. Під дію закону підпадає більше 600 храмів і монастирів. Загалом на думку релігієзнавця Олександра Сагана майно не відбиратимуть, натомість застосують досвід Естонії, коли держава забрала всі будівлі і землі і віддала їх в оренду громадам, які займали ці приміщення до цього. Така модель дозволить відокремити церкву від політики, вважає релігієзнавець, адже естонська модель передбачає підписання договорів оренди, де є особливі умови.

    «У договорі було чітко вказано, якщо громада або її очільники чи представники займаються політичною діяльністю, договір анулюють. Громада з релігійної перетворюється на політичну організацію, а держава звільняє себе від обов’язку надавати ці приміщення», — пояснює Олександр Саган.

    Найсвіжіше

    Популярне