П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ заявили, що виборюватимуть в судах абревіатуру “УПЦ”

    Керуючий справами Московської церкви в Україні митрополит Антоній запевняє, що нема жодних юридичних підстав забирати у їхньої церкви абревіатуру “УПЦ”.

    Про це він сказав в інтерв’ю “Главкому“.

    «В законі (який вимагає перейменування релігійних організацій, центр яких розташований за кордоном) не сказано про УПЦ», – сказав єпископ РПЦвУ.

    “Мінкульт зробив експертизу, в якій говориться, що ми нібито маємо все-таки перейменуватися. Вони склали список наших парафій і єпархіальних управлінь, яких зобов’язують перейменуватися. Однак, ми вважаємо цей експертний висновок безпідставним і оскаржуємо його в суді. Також зараз нами ініційовані судові позови в Конституційний Суд стосовно антиконституційності цього закону”, – нагадав керуючий справами Російської церкви в Україні.

    Також Антоній додав, що у березні згідно з рішенням суду, Мінкульту та всім реєстраторам заборонили вносити будь-які зміни до назв релігійних організацій УПЦ. “Мінкульт з цим не погодився і оскаржив його в апеляційному порядку. Але 22 липня цього року Шостий апеляційний суд відмовив Мінкульту у задоволенні апеляційної скарги, знову визнавши беззаперечність нашої аргументації. І знову Мінкультури не погодилося з цим рішенням і вирішив оскаржити це рішення в касаційному порядку. Але 11 грудня цього року Верховний суд залишив касаційну скаргу Мінкультури без задоволення”, – сказав Антоній.

    Що ж до того, що новостворена Церква згідно із даними реєстру Мінюсту має право на назву Українська православна церква і право використовувати абревіатуру “УПЦ”, то Антоній вважає, це незаконним. “У судових позовах ідеться про те, що їхня назва не збігається з тією назвою, яку Томосом їм дали. Тут не може бути двох однакових назв різних організацій. Ми працюємо у тому напрямку, аби юридично вирішити цю проблему”, – наголосив Антоній.

    Найсвіжіше

    Популярне