Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Експертна думка: Хто Україні друзі, а хто – вороги

    Серед держав найбільш вороже налаштованих до України, 99% опитаних назвали Росію. Чимало тих, хто незадоволений українською політикою стосовно Росії – 59%, вважає, що зовнішня політика щодо РФ не зовсім відповідає або й цілком не відповідає їхнім очікуванням. Природно також те, що 86% експертів вважає протидію російській агресії пріоритетом на наступний рік.

    Про це йдеться в результатах експертного опитування Ради зовнішньої політики «Українська призма», проведеного 9-17 грудня.

    З чималим відривом на другій позиції серед вороже налаштованих держав опинилася Угорщина (64% опитаних). Примітно, що Угорщина посідає другу позицію у цьому негативному рейтингу вже другий рік поспіль. Третю та четверту сходинки серед найбільш ворожих Україні держав зайняли близькі до РФ Білорусь та Сербія. Схоже, українські експерти мало вірять у «слов’янську дружбу».

    Несподіванкою стало те, що на п’ятій позиції опинилась Франція (ще торік її ділили Австрія та КНДР). Напевно, українські експерти не оцінили «флірту» президента Макрона з російським візаві Путіним.

    Як і минулого року, п’ятірку найбільш дружніх до України держав очолила Литва (78%). Увійшли до п’ятірки також Канада, Польща, США та Естонія. Зміни у порівнянні з минулим роком незначні. До п’ятірки повернулась Польща і це можна пояснити поступом у двосторонньому діалозі, а вибула з неї Великобританія, що не дивно на тлі внутрішніх клопотів на Альбіоні та Брекзіту.

    Найсвіжіше

    Популярне