П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Всеправославна нарада може стати «Харківським собором» світового масштабу

    Днями у Московському Патріархаті озвучили дату проведення Всеправославної наради з українського питання. Заступник голови Зовнішніх церковних відносин Московського Патріархату протоєрей Ніколай Балашов заявив, що таке зібрання повинно відбутись у лютому 2020 року в Йордані. Зокрема, церковник відзначив, що «действительно, в предложениях Иерусалимского патриарха фигурирует такая дата, то есть, такоймесяц. Он действительно предлагает рассмотреть возможность проведения такой встречи в феврале». Примітно, що можливу дату так званого собору підтверджує московський церковник, а не сам Єрусалимський Патріарх.

    Сам отець Ніколай не може однозначно вказати, чи матиме така зустріч Всеправославнийхарактер. На відповідне запитання він відповів: «будем смотреть, какая будет реакция».

    З огляду на те, що це питання найбільше хвилює лише РПЦ, можна припустити, що самій Москві буде байдуже на реакцію і рішення інших Церков. На разі видно, що їх цікавить, лише власне саме зібрання, а як воно буде проходить. А яка на нього буде реакція – питання другорядне.

    Не виключно, що таке зібрання буде складатись з представників самої білокам’яної, Єрусалимського Патріархату, Церков, які відверто підтримують сам Московський Патріархат і кількох єрархів з інших Церков, які займають промосковську позицію щодо українського питання. Утім для Кіріла і його прибічників цього буде достатньо. Адже для них головне результат, а не методи його досягнення, тобто осудження Вселенського Патріарха Варфоломія і перехоплення першості у Православному світі.

    Цілком можливо, що досягши свого, у Даниловому монастирі знайдуть низку пояснень і навіть «канонічних» обґрунтувань своїм витівкам, а осудити когось, без його участі, для Москви справа звична і не нова«был бы человек, а канон найдется».

    Можна припустити, що подібне зібрання буде на кшталт «Харківського собору 1992 р.», але вже у світовому масштабі. Нагадаємо, що тоді, за вказівкою Кремля і за підтримки російських спецслужб, єрархи Московського Патріархату в Україні, самочинно зібрали архієрейський собор і осудили свого Предстоятеля митрополита Філарета (Денисенка). Примітно, що і славнозвісну анафему Філарету оголосили на соборі в Москві також без його участі.Тож можна вважати, що і в даному питанні Москва буде діяти по «накатанной схємє». 

    Утім як все буде відбуватись невідомо. 20 грудня Кіріл Гундяєв на єпархіальному зібранні Московської єпархії анонсував на наступному тижні проведення чергового засідання Священного Синоду, на якому планується розглянути питання визнання Олександрійською Церквою Православної Церкви України. Можливо на цьому засіданні також будуть прийняті рішення, що стосуватимуться й ініціативи Єрусалимського Патріарха Феофіла, щодо проведення вищезгаданної наради.

    Найсвіжіше

    Популярне