Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    До Конгресу США внесли законопроєкт, що засуджує утиски Росією вірян у Криму і на Донбасі

    Конгресмени США Джо Вілсон і Еммануель Клівер представили у Палаті представників Конгресу законопроєкт про підтримку свободи віросповідання на території України, в якому засуджуються утиски Росією вірян в ОРДЛО й окупованому Криму.

    Вілсон і Клівер є членами Гельсінської комісії США. Голова Гельсінської комісії, сенатор Роджер Вікер планує внести подібний законопроєкт в Сенат наступного тижня, мовиться в повідомленні Гельсінської комісії, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на українську службу «Голосу Америки».

    «Кремль переслідує мирні релігійні громади в окупованому Криму і контрольованих його представниками частинах Донбасу навіть більш жорстко і широко, ніж на території Росії. Уряд Росії порушує міжнародне гуманітарне право і міжнародні зобов’язання щодо поваги і захисту релігійних свобод. Беззаконня Кремля має наслідки, що означатиме правосуддя для народу України», – зазначив Клівер.

    «Понад п’ять років Росія незаконно окуповує Крим і контролює частину Донбасу збройними формуваннями, якими вона командує. Службовці і найманці Кремля викрадають, заарештовують і катують людей в цих регіонах за їхню віру. Російські чиновники винні, і цей законопроєкт допоможе притягти їх до відповідальності», – каже конгресмен Вілсон.

    Порушення, зазначено в законопроєкті, які Росія здійснює на окупованій і контрольованій території, здебільшого спрямовані проти Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, протестантів і Свідків Єгови.

    Згідно із законопроєктом, президент Сполучених Штатів буде зобов’язаний брати до уваги порушення прав вірян і на окупованих, і контрольованих Росією територіях при вирішенні, чи вносити Росію до переліку країн, дії яких викликають особливе занепокоєння в цій сфері.

    Законопроєкт роз’яснює, що Росія несе відповідальність за порушення на територіях, які вона окупувала або контролює, повідомляє Гельсінська комісія США.

    Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда під час зустрічі, ініційованої головою Кримської єпархії Православної церкви України, архієпископом Климентом повідомила, що Україна моніторитиме дотримання прав людини на свободу світогляду і віросповідання на території окупованого Криму, і вживатиме відповідних заходів, фіксуючи порушення.

    10 грудня архієпископ біля будівлі Кабінету міністрів України у Києві оголосив безстрокове голодування з вимогою гарантувати релігійну свободу українців у Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне