Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Парафії РПЦвУ не зможуть вчиняти юридичні дії в Україні без перейменування – Юраш

    Громади Московського Патріархату, які не вказали у своїй назві приналежність до РПЦ, з 26 жовтня не матимуть змоги реалізувати жодної юридичної дії.

    Про це у інтерв’ю Лівому берегу розповів релігієзнавець Андрій Юраш.

    «Згідно з нормою закону, до 26 жовтня всі громади УПЦ Московського Патріархату мали внести у свої статути зміни. Мова не йшла про зміну статуту. В ньому треба було тільки змінити назву. А оскільки цього ніхто не зробив, з 26 жовтня, відповідно до українського законодавства, ці статути втрачають силу в частині визначення найменувань відповідних релігійних організацій», – заявив він.

    За його словами, громади, які не змінили назву, не втрачають статус юридичної особи, проте у їхній подальшій діяльності виникнуть ускладнення.

    «Вони не зможуть реалізувати жодної юридичної дії. Наприклад, змінити керівника чи оформити власність. Оскільки з 17 січня цього року із прийняттям відповідного закону всі реєстраційні повноваження передані від звичайних реєстраційних служб Міністерства юстиції до відповідного Департаменту у справах релігії і національності на центральному рівні або обласних адміністрацій – на рівні регіонів, тобто до тих підрозділів обласних адміністрацій, які цими питаннями займаються. Це зроблено для того, щоб реєстрацію займалися люди, які розуміють, що вони реєструють. Бо раніше ти приходиш в будь-яке місто з будь-якої географічної точки України, показуєш папери, і готово. Тепер же буде комплексна відповідальність державних інституцій, які займаються цими питаннями, за те, що вони приймають, за те, що імплементують, як реєструють, як вносять в Єдиний державний реєстр. Це принципово інша ситуація», зазначив релігієзнавець.

    «А коли релігійна громада захоче зробити якусь реєстраційну дію, наприклад, адресу змінити, це можна зробити лише на основі статуту цієї організації. А оскільки положення закону не виконані, і статути у частині визначення назв релігійних організацій втратили чинність, то зробити це не можна», – наголосив Андрій Юраш.

    Нагадаємо, в міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що закон про перейменування Української православної церкви Московського патріархату потрібно виконувати.

    20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5309, який пропонує внесення зміни до профільного закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Законопроект передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований у країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

    Окрім цього, такій релігійній організації забороняється здійснювати капеланську службу у воєнних організаціях України.

    Найсвіжіше

    Популярне