Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Уряд Чорногорії хоче націоналізувати храми Сербської Православної Церкви

    Уряд Чорногорії вніс 10 грудня в парламент країни проект нового закону «Про свободу віросповідання», який викликав протести Сербського патріархату, який контролює абсолютну більшість храмів Республіки Чорногорія, яка вийшла в 2006 році з державного союзу з Сербією.

    Як повідомляє портал Credo, Сербський Патріархат вважає, що за новим законом Чорногорія забирає всі старовинні храми і монастирі на користь невизнаної Чорногорської Православної Церкви. «Уряд не має наміру входити в церкви і не має наміру перешкоджати будь-кому користуватися своїми релігійними правами в цих будівлях», – запевнив міністр юстиції Чорногорії Зоран Пазин. При цьому зміниться юридичний статус храмів, які були побудовані до 1918 року, – вони перейдуть з власності Сербського патріархату у власність чорногорського держави.

    Закон встановлює “історичний розподіл”, пов’язуючи його з датою 1 грудня 1918 року, коли за підсумками Першої світової війни Королівство сербів, хорватів і словенців анексувало Чорногорію, а її король Нікола I був скинутий із престолу і вигнаний з країни. Незабаром після цього дня Сербський патріархат заявив про ліквідацію автокефалії Чорногорської Церкви і зайняв всі її храми, контроль над якими він зберіг і в комуністичні часи. Церковно-народний Собор в Цетіньє заявив про відновлення автокефалії Чорногорської Церкви в 1993 році, проте за останні 26 років існування цієї Церкви, яку нині очолює Митрополит Михаїл (Дедеіч), вдалося побудувати лише кілька десятків храмів.

    Одночасно з розробкою нового закону влада Чорногорії встановлює контакти з Константинопольським патріархатом для обговорення визнання автокефалії Чорногорської Церкви “за українським сценарієм”, зі збереженням на перехідний період двох церковних юрисдикцій на одній території.

     

     

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне