Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Грузинський експерт: РПЦ – спецназ у рясах

    11 листопада Голова навчального комітету Російської православної Церкви протоієрей Максим Козлов надіслав листа ректорам вищих духовних навчальних закладів РПЦ. У листі зазначено, що за дорученням патріарха Кіріла ректори цих закладів до студентів випускних курсів повинні довести інформацію про те, що «… студенти в сані ієрея при бажанні можуть бути спрямовані у відрядження терміном на три роки для заміщення вакантних посад помічників командирів по роботі з віруючими військовослужбовцями (штатних військових священиків) на російські військові бази за кордоном, дислоковані в Абхазії, Південній Осетії, Киргизії та в гарнізони Арктичного регіону. Після закінчення відрядження вони будуть зараховані в штат Московської або Санкт-Петербурзької єпархії».

    Коментуючи дану інформацію, незалежний експерт Гоча Гварамія заявив, що «в самому листі нічого незвичайного немає. У російській армії вже багато років існує така посада, що замінила замполітів радянських часів. Інтерес викликає географія наявності вакантних посад, а також специфіка роботи самих т.зв. священиків». За словами експерта, «в Росії, армія, спецслужби і духовенство завжди були єдиною складовою всієї імперської політики, що проводиться Кремлем по сьогоднішній день … Релігійна тема завжди була відмінним прикриттям як для політичної еліти Росії, так і для її спецслужб і військових. Хто запідозрить недобре в людині в рясі і хрестом на шиї. Наприклад, в окупованій Росією Абхазії кремлівські чиновники і представники московського патріархату давно проводять узгоджену спільну політику», повідомляє Грузія.online.

    Як заявив Гварамія, якщо з боку державних структур процесами в Абхазії займаються представники МЗС, ФСБ, СФР, МО, а куратором всього є чиновник адміністрації президента РФ, то з боку Московського патріархату такою структурою є Відділ зовнішніх церковних зв’язків. За словами експерта, за поширеними офіційними даними Відділ зовнішніх церковних зв’язків свої дії, особливо щодо окупованих Росією територій Грузії – Абхазії та Цхінвалського регіону, повністю узгоджує з адміністрацією президента Росії. Більш того, церковні представники у разі необхідності допомагають кураторам Абхазії в Кремлі в складанні різних ідеологічних документів.

    «Знайомлячись із завданнями і обов’язками Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, з урахуванням дати його створення (1946), можна сміливо сказати, що ця структура є МЗС, ФСБ, СФР разом узятими. Якщо додати ще й військових священиків зі своїми специфічними обов’язками, то і ГРУ на додачу. За офіційними інформаціями, військові священики проходять спеціальні підготовчі курси для спілкування з військовими, в тому числі по розвідці, вироблення навичок спілкування з місцевим населенням з метою видобутку потрібної інформації, а також навчаються рукопашного бою» – заявив Гварамія.

    За словами Гварамії, РПЦ всю свою історію завжди була однією з головних складових російської політики.

    «У продовження політики Кремля в Абхазії, представники РПЦ знищують сліди християнської спадщини Грузії – переробили і перефарбували Драндський і Ілорскій храми, знищили храм Баграта. Весь цей вандалізм відбувається з однією метою – знищити історичні докази того, що Абхазія завжди була невід’ємною частиною Грузії», – зазначив Гварамія.

    Найсвіжіше

    Популярне