Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Філарет далі недовольний: Будемо боротись за Київський Патріархат до останнього

    Почесний патріарх Філарет подякував митрополиту Київському та всієї України Епіфанію та Священному Синоду ПЦУ за надані йому гарантії. Проте зауважив, що до кінця життя буде виступати проти «рейдерського захоплення майна Київської патріархії (по всій Україні)».

    Про це йдеться у заяві Філарета, поширеній на його сторінці в соцмережах.

    Дякую Предстоятелю Блаженнійшому митрополиту Епіфанію та Священному Синоду Православної Церкви України, що на своєму засіданні 05 грудня 2019 року виявили до мене милість: не викинули 90-літнього Патріарха на вулицю, як збирались це зробити, а залишили пожиттєво проживати в приміщенні Київської патріархії на вул. Пушкінській, 36, яке я побудував у тяжкі для церкви Радянські часи, і служити у Володимирському соборі. Ще раз дякую за те, що совість не дозволила зробити такий злочин.

    Але я виступав і буду виступати до кінця мого життя проти рейдерського захоплення майна Київської патріархії (по всій Україні). Це майно було придбано мною протягом 53-літнього служіння на Київській кафедрі. Деякі державні чиновники, виступаючи на словах проти корупції і рейдерського захоплення, на ділі приймають у цьому участь. Чи можна побудувати демократичну Українську державу при такому ставленні деяких державних чиновників до своїх обов’язків?!

    Митрополит Епіфаній і Священний Синод заявили, що вони завершили ліквідацію Київської патріархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Це неправда! Церкву не можна ліквідувати. Господь Ісус Христос сказав: «Побудую Церкву і ворота пекельні не подолають її», про ліквідацію Церкви мені говорила безбожна влада і я тоді їй відповідав: «Комунізму не буде, а Церква буде існувати, бо так сказав Бог».

    Ми будемо боротись за Київський Патріархат до останнього. Патріархат – це дійсно незалежна Церква, бо Патріархат не може бути у складі іншого Патріархату, а статус митрополії дозволяє бути у складі іншого Патріархату. Синод ПЦУ своїми рішеннями продемонстрував залежність від грецької традиції, вносячи зміни в Божественну Літургію, і, як мені здається, несвідомо готує релігійну війну в Україні.

    Я, як Патріарх, закликаю всіх, кому дорога Незалежна Українська Православна Церква і Українська держава стати на захист Київського Патріархату!

    Найсвіжіше

    Популярне