Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Ви п’яні чи обкурені?» Чеський політик в прямому ефірі посміявся над російськими пропагандистами

    Павел Новотний, староста району Ржепориє на околиці Праги, в ефірі російського державного каналу «Россія 24» висміяв російських пропагандистів.

    29 листопада в програмі «60 мінут» на каналі «Россія 24» обурились, що Павел Новотний підняв питання пам’ятника «власівцям» або й самому Андрію Власову (радянський генерал-лейтенант, який співпрацював з нацистами), повідомляє Детектор.Медіа.

    Російська пропагандистка Ольга Скабєєва заявила, що «сумнівається у здоров’ї мозку» старости та запитала, чи не страшно йому виступати з ініціативою встановлення такого пам’ятника.

    Під час підводки російських ведучих пан Новотний сміявся. Після того, як йому дали слово, він заявив що у студії брешуть і вони ставлять пам’ятник не Власову, а солдатам Російської визвольної армії (РВА), які загинули у Другій світовій війні під час звільнення Праги.

    «Ви брешете, ми не ставимо ніякий пам’ятник Власову. Ми ставимо пам’ятник солдатам (Російської визвольної армії), які загинули під час звільнення Праги. Я не розумію, чи не п’яна або ж обкурена людина, яка зараз про це говорила. «Власівці» пішли з Праги не 7-го, а 8-го травня. Радянська армія прийшла через день після капітуляції. Ви викривлюєте історію в Росії, а ми сміємось над цим. Ми не маємо нічого проти Росії, але нам все одно, що ви думаєте. Ви брешете і нам нецікаво, що ви говорите», — сказав Павел Навотний.

    Посольство Росії в Чехії переконане, що «Російська визвольна армія була колабораціоністських збройним формуванням, створеним нацистським керівництвом Третього рейху», а встановлення такого монументу стане порушенням зобов’язань Чехії як учасниці Конвенції про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства 1968 р.

    «Я не знаю, де Російська Федерація набираться нахабства, щоб таврувати ще тільки запланований в Ржепориє пам’ятник трьом сотням полеглих власівців, і твердить, що відповідно до Статуту Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі «діяння Власова і його спільників кваліфікувалися як злочини проти людяності і допомогу нацистам». Мила, настирлива і нахабна Російська Федерація, ми – звичайні хуторяни з Ржепориїв, але читати ми вміємо, і не посміли б заперечити проти тексту Хартії. Однак ми не розуміємо, що спільного Хартія має з подіями, які відбулися в Празі 6, 7 і 8 травня 1945 року. Для нас не важливо, якими були мотиви РВА, ми тут, в Ржепориях не можемо домислювати. Чи не маємо права. Але ми маємо свої сільські хроніки, спогади очевидців, роботи істориків. І совість», – написав у відповідь староста Павел Новотний.

    Ідею пам’ятника власівцям обережно підтримує чеська влада – прес-секретар президента Чехії Їржі Овчачек написав у Twitter, що Чехія може витримати пам’ятники свого минулого. Президент Чехії Мілош Земан прокоментував ситуацію, сказавши, що питання про пам’ятник повністю залежить від рішення міського округу.

    Найсвіжіше

    Популярне