Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Рада ухвалила закон про визнання добровольців учасниками бойових дій

    Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроєкт №2045-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників антитерористичної операції», яким буде запроваджено механізм отримання статусу учасника бойових дій добровольцями.

    Як повідомляє «Новинарня», за документ в середу, 4 грудня, проголосували 329 парламентарів.

    Зокрема, вносяться зміни в закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    У перелік учасників бойових дій включаються особи, які в складі добровольчих формувань, які були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, на протязі не менше 30 календарних днів, в тому числі за сукупністю днів, брали безпосередню участь в антитерористичній операції , перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах і в період здійснення зазначених заходів, у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    До другого читання було внесено норму щодо отримання статусу УБД особами-добровольцями, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тобто вже не в АТО, а в операції Об’єднаних сил.

    Ця норма викликала спротив у фракції «Європейська солідарність», де стверджували, що таке формулювання є лазівкою для отримання статусу УБД бойовиками.

    «Дали лазєйку, що статус можливий учасника бойових дій отримують бойовики, сепаратисти. Ця поправка була протягнута у тіло закону… У цій поправці йде дуже велика небезпека. Створюється колізія, коли статус учасника бойових дій зможуть отримати не добровольці, а люди, які не мали до цього жодного відношення», – зазначила нардеп Ірина Геращенко.

    Після цього Рада оголосила перерву, у ході якої парламентарі вирішили прибрати цю норму і врегулювати дане питання окремим законопроєктом.

    Найсвіжіше

    Популярне