Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Безвихідь Кіріла Гундяєва: РПЦ намагається розколоти світове православ’я

    Єрусалимський Патріарх Феофіл III закликав всіх Предстоятелів офіційних помісних Православних Церков зібратися в Йорданії для обговорення питання «збереження єдності Церкви» в умовах поступального розриву РПЦ МП спілкування з ними. Протодиякон Андрій Кураєв заявив, що головною загрозою всеправославній єдності у цих Церквах вважають саме Російську Православну Церкву – після того, як її очолив Кирило (Гундяєв), передає «Інформаційний спротив» з посиланням на Релігійно-інформаційну службу України.

    «Для всіх, хто живе не в Москві, цілком очевидно, що розкол влаштовує Москва… Дуже важливо зрозуміти, що коли Патріарх [Феофіл] говорить, що Церква повинна бути єдина, то потрібно запитати: кого він називає порушником єдності? Швидше за все, йдеться про Москву», – зазначив він.

    При цьому, за словами Кураєва, храми Константинопольського і Олександрійського Патріархатів, як і раніше, відкриті для російських прочан, і їхні Предстоятелі поминають Московського Патріарха.

    «Патріарх Кіріл у патовій ситуації. Спочатку наша пропаганда вимагала скликання Всеправославного Собору з українського питання. Потім усвідомили, що такий Собор може бути тільки за умови присутності Константинопольського Патріарха, він повинен його очолювати. Але в такому разі цей Собор швидше перетвориться на суд над Московським Патріархом», – пояснив протодиякон.

    На його думку, на запрошення Феофіла III до Аммана «ніхто не приїде», а якщо і буде якась конференція, то «вона не матиме статус загальноцерковного Собору», оскільки без участі Вселенського Патріарха це всього лише «якась зустріч людей по інтересам».

    «Це абсолютно своя гра [Феофіла III], на своїх умовах. Типова імітація бурхливої діяльності, відпрацювання отриманої премії. Думаю, він сам не вірить у реальність своєї ідеї, якщо у нього при цьому немає домовленості з Варфоломієм. Варфоломій готовий зустрічатися, проводити Всеправославні Собори за межами своєї території, але тоді не поїде Московський Патріарх», – уточнив Кураєв.

    Серед можливих причин, з яких Феофілу III зустріч в Аммані була б вигідна, протодиякон назвав можливість «скорочення присутності російської Церкви в Палестині, зміна формату російської церковної місії в Єрусалимі».

    Найсвіжіше

    Популярне