П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні в Україні відзначають День Гідності та Свободи

    День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року. Він встановлений на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) і Революції гідності (2013 року).

    Як зазначає Цензор.нет, що це свято відзначалося як День свободи з 2005-го по 2011 рік. За часів екс-президента Віктора Януковича його святкування фактично скасували, об’єднавши з Днем Соборності 22 січня. Однак в 2014 році президент Петро Порошенко відновив його офіційний статус, з тих пір Україна одночасно святкує річниці Помаранчевої революції і Євромайдану.

    Як повідомили в КМДА, в Києві 21 листопада пройдуть меморіальні, урочисті та культурно-мистецькі заходи приурочені Дню Гідності та Свободи.

    «До Дня Гідності та Свободи в столиці протягом листопада пройдуть меморіальні, урочисті та культурно-мистецькі заходи. Зокрема, 21 листопада на Алеї Героїв Небесної Сотні і в Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбудуться заходи, приурочені Дню Гідності та Свободи. А на Майдані Незалежності (з боку Головпоштамту) відкриється фотовиставка «Два століття – одна війна», – сказано в повідомленні.

    Участь у пам’ятних заходах і церемоніях покладання квітів візьмуть представники міської влади, органів місцевого самоврядування, духовенства, громадськості, учасники революційних подій в Україні в 2004, 2013-2014 років, учасники Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил в Донецькій і Луганській областях.

    Для вихованців Палацу дітей та юнацтва в цей день буде організована зустріч «Революція Гідності – революція свободи» з учасниками подій. У Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія» пройде зустріч з «живою книгою» і виставки матеріалів «Євромайдан: як перемогла гідність».

    20 листопада на Майдані Незалежності стартував виставковий проект до Дня Гідності та Свободи «100 років боротьби», який триватиме до 1 березня. У Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей м.Києва проведуть зустріч-дискусію «Події, що змінили Україну».

    До 27 листопада кияни можуть відвідати виставку літератури «Україна понад усе» в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих. А також до 26 листопада ознайомитися з експонатами виставки архівних документів «До Дня Гідності та Свободи» в Державному архіві міста Києва.

    Крім того, протягом усього листопада пройдуть тематичні уроки, виховні години, лекції, творчі проекти, конкурси та квести, зустрічі учнівської молоді з учасниками Революції Гідності та ООС, покладання квітів до пам’ятних знаків учасникам Революції Гідності, проведення меморіальних заходів у пам’ятних знаків, розташованих на території освітніх установ Києва.

    Найсвіжіше

    Популярне