П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Кремль уникає покарання за воєнні злочини: Росія вийшла з-під юрисдикції Женевських конвенцій

    Відтепер Росія не визнає повноваження міжнародної комісії з установлення фактів порушення Женевських конвенцій про захист жертв збройних конфліктів.

    Нещодавно стало відомо, що Російська Федерація денонсувала статтю 90 Першого Протоколу (ухваленого 1977 року) до Женевських конвенцій 1949-го щодо захисту жертв збройних конфліктів, що становлять базу Міжнародного гуманітарного права.

    Як зазначається на сайті Держдуми РФ, проект закону був внесений до парламенту 17 жовтня цього року. Менші ніж за місяць документ пройшов всі регламентні процедури, був підписаний Владіміром Путіним 12 листопада і того ж дня оприлюднений.

    У пояснювальній записці йдеться про те, що «в теперішній міжнародній обстановці ризики зловживання повноваженнями комісії у політичних цілях з боку недобросовісних держав суттєва зростають».

    Таким чином, Росія вийшли з-під юрисдикції розслідувань воєнних злочинів, як-то зафіксований на відео з Сирії, а також порушень захисту духовного персоналу, що ми зараз спостерігаємо в окупованому Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне