Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Батуринська різанина: на Чернігівщині згадали кривавий російський слід

    Батуринська різанина, що своїми масштабами та неймовірною жорстокістю примусила здригнутися всю Європу, вкотре вшановувалася на Чернігівщині. Далекий 1708 рік найбільш виразно показав, на що здатен наш «північний брат», коли українці прагнуть незалежності.

    «311 років тому московський генерал Олександр Меншиков за наказом царя Петра 1 знищив гетьманську резиденцію Батурин. Було винищено всіх його жителів. Жінок, дітей, старих людей», – Наталія Саєнко, вчений секретар Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

    «Чужинець три століття тому вдерся до нашої хати і за бажання мати власний дім розп’яв Батурин. Розп’яв усіх, таких, як мої батьки, брат та сестра, таких, як я», – Вікторія Каширна, жителька м. Батурин.

    Батурин був стертий із лиця землі через те, що не захотів здатися та підтримав козацького гетьмана Івана Мазепу. Це була помста Московії за бажання українців до свободи, повідомляє портал Чернігова.

    «Батурин – це один із прикладів одвічного протистояння Російської імперії та України. На цьому місці загинуло майже все населення Батурина через те, що український гетьман Мазепа обрав шлях самостійності», – В’ячеслав Кириленко, ексвіцепрем’єр-міністр України.

    За словами учасників заходу, ті жахливі сторінки насправді були трагічною перемогою українського народу, адже ворогу не вдалося знищити найголовнішого – пам’яті, яка й породжувала подальшу боротьбу.

    «Ті, хто прийшов сюди, щоб стерти пам’ять, стали переможеними, бо пам’ять залишилася. Тому це справді трагічна перемога українського народу», – Отець Роман, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ.

    Сьогодні Україна знову зустрілась віч-на-віч із «батуринськими різниками», які через покоління продовжують плюндрувати нашу незалежність.

    «У нас війна з Росією і продовжується. Триває і в головах людей. У мене ця війна сина забрала», – Леонід Душа, міський голова Батурина.

    За словами очільниці заповідника «Гетьманська столиця», щоб сторінки історії не повторювалися, українці мають сформувати національно свідому молодь, що й творитиме нову вільну українську державу.

    «На моє глибоке переконання, запорукою наших подальших успіхів є сформований молодий українець, який знатиме це все, будуючи нашу Україну», – Наталія Реброва, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

    Найсвіжіше

    Популярне