П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Томос для України: В РПЦвУ висунули звинувачення проти Варфоломія

    Московський патріархат звинуватив Вселенського патріарха Варфоломія у тиску на грецьких єпископів для визнання Православної церкви України.

    В РПЦвУ вважають, нібито ієрархів «ламають через коліно». Про це заявив глава її пресслужби Василь Анісімов (на фото поруч з Кірілом), передає «Оглядач».

    На його думку, Варфоломій не хоче бути єдиним ієрархом, котрий несе відповідальність за створення ПЦУ і має намір добитися того, щоб «Томосна афера» виявилася «сукупним злочином усіх греків».

    «Тому ієрархів ламають через коліно, підігрівають грецький етнофілетизм, вважаючи, що грек греку ока не виклює. Хоча ця солідарна зрада дискредитує грецьке православ’я надовго, якщо не назавжди», – вважає представник РПЦвУ.

    Він додав, що патріарх Олександрійський Феодор, який нещодавно підтримав нову українську церковну структуру, не раз бував в Україні і раніше «засуджував безчинства представників ПЦУ, які захоплювали храми».

    «Не минуло й півроку – така зрада! Боговідступники, які своїми безчинствами ведуть людей до вічної загибелі, виявилися в Олександрійського патріарха у «братах і товаришах по службі»! Припустимо, ви українців не поважаєте, вважаєте їх зулусами, але ж самих себе треба поважати! Адже всі ваші послання і патетичні промови записані, опубліковані, є у мережі», – вважає Анісімов.

    Крім цього, він згадав і владу України, яка нібито сподівалося, що «всі діяння попередників самі собою розсмокчуться, а справедливість і свобода всіх зустрінуть радо біля входу».

    «Але ні Томос, ні ПЦУ не розсмоктуються! Влада обіцяла зробити церкву незалежною від держави, як це записано у Конституції. Вона перестала третирувати православну церкву, але авгієві стайні минулого беззаконня ніхто розгрібати не поспішає», – заявив Анісімов.

    Нагадаємо, найстаріший після Вселенського патріархату Олександрійський патріарх офіційно визнав автокефальну Православну церкву України. Під час літургії 8 листопада його духовний лідер, патріарх Феодор II згадував ім’я митрополита Київського Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне