П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Очільник Вінницької єпархії РПЦвУ не вважає Росію агресором, з якою у них «духовний зв’язок»

    Митрополит Вінницький і Барський Московського патріархату Варсонофій говорить, що з бойовиками та сепаратистами треба домовлятися, Крим належить Росії, з якою РПЦвУ має тільки «духовний зв’язок».

    Про це Варсонофій заявив в інтерв’ю виданню «20 хвилин. Вінниця».

    На запитання чи визнає він особисто Росію країною-агресором Варсонофій зазначив, що «ми хочемо, щоб був мир». А для того, щоб був мир, на думку митрополита РПЦвУ, ми маємо йти на діалог з тими, кого називають сепаратистами, які знаходяться за межами розмежування нашої території.

    «На міжнародному рівні не визнано, що вона [Росія] агресор. Тому я не хочу влазити в ці політичні питання. Наше питання як архіпастирів – спасти душі, які знаходяться тут і які знаходяться за межею розмежування. Я не хотів би політизувати церкву», – сказав Варсонофій.

    На уточнююче запитання, чи визнає він, як громадянин України, Росію країною-агресором Варсонофій відповів: «Вбачаю, що є конфлікт, але що Росія сьогодні агресор, я би не сказав».

    За словами митрополита РПЦвУ, їх центр знаходиться у Києві. «Це прописано у статуті. У 2016-му році на архієрейському соборі [у Москві – авт.] ми прийняли правочку, де прописано, що центр Української Православної Церкви знаходиться у місті Києві. У нас з Росією тільки духовний зв’язок», – наголосив Васонофій.

    Далі відбувся такий діалог:

    – Тобто юридичних стосунків з Москвою ви не маєте?

    – Ми відокремлені. Молитовне поминання.

    – А архієрейські собори?

    – Це духовне.

    – Тобто ваша фізична присутність (у Москві) – це вважається духовним?

    – Архієрейські собори не приймають якісь безпосередні рішення по Україні. Там розглядаються більш канонічні, богословські рішення по всій церкві.

    Насамкінець, на запитання «Чий Крим?» Варсонофій відповів: «На сьогоднішній день, я ж говорю, ми його не фінансуємо, тому ми ним не керуємо. Належить він сьогодні Росії, хоча за документам, я ж говорю, він має належати Україні».

    Найсвіжіше

    Популярне