Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ: Простіше було отримати Томос і автокефалію, ніж протистояти тиску Москви зараз або отримати державну реєстрацію в Києві

    Простіше було отримати Томос і автокефалію, ніж протистояти тиску Москви і проросійським силам в Україні зараз. А також українському менталітету, який дозволяв говорити на «чорне» «біле» і навпаки. Ми зіткнулися з дуже сильною і масованою антиукраїнською пропагандою з боку Москви. Так прокоментував поточну ситуацію навколо Православної Церкви України митрополит Олександр (Драбинко) в інтерв’ю виданню «Сьогодні».

    За його словами, Кремль, використовуючи фінансові важелі впливу, «чорну дипломатію», активно протидіє процесу визнання автокефалії Православної церкви України. «Це і підкуп, і погрози. Варто тільки послухати Лаврова або Пєскова, і стає зрозуміло, яких зусиль докладає Москва в цьому напрямку. Ми знаємо і про візити російських дипломатів до окремих єпископів або предстоятелів окремих церков, з якими умовами та вимогами вони приїжджають. І чому навіть ті, хто так чи інакше говорив про визнання Православної церкви України, після таких візитів починають мовчати», – наголосив митрополит Олександр.

    Щодо призупинення процесу переходу громад до Православної Церкви України, владика Олександр назвав дві причини. «По-перше, простіше отримати Томос на Фанарі, ніж державні документи про реєстрацію в Києві. На жаль, державна машина, тривожачись за надання Томосу, дадуть його чи ні в Константинополі, сама дуже туго думала про рішення юридичних питань, за які була відповідальна. Об’єднавчий собор відбувся 15 грудня, а церкву держава зареєструвала в кінці січня або навіть у лютому. І це мене найбільше дивує. На мій погляд, якщо держава так хвилювалася з приводу долі ПЦУ, то повинна була зареєструвати її вже наступного дня після створення, 16 грудня», – підкреслив митрополит.

    «Ця наша недбалість, повільність – ніхто не знав, що робити, як робити. При тому, що створення церкви готувалося кілька років. І вже після створення ми втрачаємо ще два місяці. Два місяці не має документів ПЦУ, реєстратор по Київській області для статутів з’явився тільки 20 червня! Це втрачений час. Звичайно, цей час було використано Москвою, щоб перегрупуватися, мобілізувати тут свої сили, організувати опір», – зазначив Олександр Драбинко.

    «І тиск Москви – це друга причина. І ми знаємо дуже багато прикладів того, що шантажем і підкупом священиків змусили відмовитися від приєднання до ПЦУ. Коли йшла підготовка до об’єднавчого собору, до мене звернулося 70-80 священиків Московського патріархату, які хотіли приєднатися до цього процесу. А в підсумку дійсно включилися 5-6 парафій. Проблема і в тому, що довгий час була відсутня правова база, що не дало нам можливості швидко взяти парафії під свій захист», – сказав митрополит.

    На його думку, російська пропагандистська машина, на жаль, робить на сьогоднішній день свою роботу. Але вона не вічна. «Українська автокефалія – це справа Божа, і ми подолаємо всі труднощі. Ми розуміємо, що добра справа ніколи швидко не робиться. Там, де робиться добро, завжди знаходяться перешкоди. Диявол не спить. І якби все було гладенько, можна було б навіть засумніватися в правильності обраного шляху. Але коли є труднощі, можна бути впевненим, що робиш Божу справу», – підсумував владика.

    Найсвіжіше

    Популярне