Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Суд відсторонив від посади чиновника Вінницької ОДА за реєстрацію громад ПЦУ

    Начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігоря Салецького відсторонили від посади на два місяці. Відповідне рішення 10 жовтня ухвалив Вінницький міський суд, вказуючи на те, що чиновник нібито проявляв самоправство при реєстрації релігійних громад ПЦУ, чим порушив чинне законодавство.

    У справі йдеться зокрема про реєстрацію релігійних громад сіл Лука-Мелешківська Вінницького району та Велика Кісниця Ямпільського району, які перейшли під юрисдикцію ПЦУ із Московського патріархату. В ухвалі суду вказується, що її можна оскаржити протягом п’яти днів (і Ігор Салецький обіцяє це зробити), повідомляє «День».

    Клопотання про відсторонення від посади до суду надійшло у рамках досудового слідства у кримінальному провадженні, яке проводить ГУ Нацполіції у Вінницькій області. Слідство вказувало на те, що чиновник при виконані своїх обов’язків вчиняв неправомірні дії при реєстрації релігійних громад. Через це і клопотало про відсторонення Ігоря Салецього під посади, щоб він не впливав на свідків – працівників управління, які є у його безпосередньому підпорядкуванні, і не мав доступу до реєстраційних документів.

    Сам Ігор Салецький назвав такі ризики безпідставними, бо впливу на свідків він чинити не може, ба більше змінювати чи ліквідовувати документи, адже вони містяться у відкритих реєстрах. Також додав, що вже 25 судів різних інстанцій визнали правомірними дії управління при реєстрації громад ПЦУ, які змінили конфесійну приналежність з Московського патріархату на Православну церкву України. Наразі у судах розглядається понад 30 справ, де релігійні громади вирішують спори про зміну конфесійної підлеглості. Його відсторонення від посади, як начальника управління не просто загальмує цей процес, а зупиниться його.

    Тим часом перед та під час судового засідання під стінами Вінницького міського суду віряни ПЦУ із кількох навколишніх сіл влаштували акцію протесту проти свавілля суду. Вони звинувачували поліцію у тому, що вона підтримує Московський патріархат, «розпалюючи релігійну ворожнечу» і «захищаючи тітушок», які не пускають людей до храмів, зведених за їхні гроші.

    Найсвіжіше

    Популярне