П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ зазнала «непоправної шкоди» з боку Олександрійського Патріархату, єпископ якого співслужив з єпископом ПЦУ

    Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) заявив про «непоправну шкоду» РПЦ з боку Олександрійського Патріархату через співслужіння Мозамбікського єпископа Хризостома з архієпископом Житомирським і Поліським Володимиром Православної Церкви України, повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на блог релігієзнавця Іллі Бея.

    Митрополит Волоколамський Іларіон (на фото) в своєму листі, адресованому Мозамбікському єпископу Хризостому, який співслужив в середині вересня з представником ПЦУ, продублюваному також патріарху Олександрійському, заявив, що цим завдано «непоправної шкоди братнім стосункам між нашими Церквами».

    Відправивши лист подібного змісту рядовому єпископу іншої помісної церкви, керівник московського ВЗЦЗ порушив церковний етикет і субординацію, так як подібні ноти повинні бути адресовані безпосередньо предстоятелю, і розглядатися або самим предстоятелем, або Синодом.

    В Олександрійському єпископаті вже зажадали вибачень від Москви за грубе втручання в справи іншої помісної Церкви. Єпископ Нігерійський Олександр в заяві про лист Іларіона пише: «Чи буде припинено спілкування з тією Церквою, яка наважиться з питання про Україну зайняти позицію, відмінну від Російської Церкви? Швидше за все він [митр. Іларіон] не усвідомлює, що це стане бумерангом для Російської церкви, оскільки вона опиниться в повній ізоляції».

    «Ця безглуздість Високопреосвященного Іларіона повинна пробудити багатьох з нас не тільки по відношенню до нашої позиції з питання української автокефалії, ми повинні почати протидіяти постійно наростаючому «агресивному» російському церковному імперіалізму і антиканонічному втручанню в інші дієцезії, що попирає православну еклезіологію!», – пише єпископ Олександр.

    Найсвіжіше

    Популярне