П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Ворог розуміє мову сили

    Виступаючи перед студентами у Львові митрополит Київський та всієї України Епіфаній наголосив, що Церква і держава тісно взаємопов’язані між собою. «Ми як Церква підставляємо плече нашій державі, але і держава також повинна розуміти свою відповідальність за Церкву як її духовну опору. Церква покликана служити інтересам свого народу. Тому ми спільними зусиллями робитимемо все, щоб наша держава зміцнювала свої позиції», – зазначив блаженніший.

    За його словами, можливо, був час, коли держава втручалася у внутрішні справи Церкви. «Але тепер ми живемо в реаліях неоголошеної російсько-української війни. Тому держава повинна докладати зусиль, аби об’єднувати український народ. Церква для держави є тією духовною опорою», – зазначив владика.

    «Якби в 90-ті роки минулого століття не було розділення українського православ’я, то, можливо, не було би окупації Криму і страшної війни на теренах Східної України, бо Церква відіграє важливу роль у становленні держави. Хоча, за Конституцією, Церква і держава віддільні, але якщо задуматися, то провести їхнє чітке розмежування фактично неможливо. Християни беруть участь в усіх державних процесах», – наголосив митрополит Епіфаній.

    «Українська Церква і держава в майбутньому продовжуватимуть співпрацювати на партнерських засадах. Особливо щоб єдність панувала. Тоді з нами рахуватимуться, а надто ворог-агресор. Ворог розуміє мову сили. Якщо ми будемо сильними — війна завершиться і в Україні запанує мир, але ми його не повинні досягти будь-якою ціною, бо миру у неволі не прагнемо. Хочемо, щоб у нас запанував справедливий мир», – підсумував митрополит Київський та всієї України.

    Найсвіжіше

    Популярне