Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: рішення про скасування ліквідації УПЦ КП немає. Суддя у справі: на мене тиснуть юристи Філарета

    Православна церква України заявляє, що ніякого судового рішення, яким визнано незаконною ліквідацію релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП», не існує. У свою чергу суддя Окружного адміністративного суду Києва заявив, що ухвалював останнє рішення у справі під тиском «Київської патріархії».

    «12 вересня засоби масової інформації і низка сторінок в соціальних мережах поширили інформацію, що нібито визначенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 11.09.2019 року у даній справі визнано протиправним наказ Міністерства культури України №54 від 30.01.2019 року. Перш за все, звертаємо увагу суспільства на те, що це визначення винесено в якості забезпечення позову, а не за результатами розгляду справи по суті, тобто носить тимчасовий характер. а тому ніякого судового рішення, яким наказ Міністерства культури України №54 від 30.01.2019 року «визнаний протиправним», а тим більше «визнана незаконною» ліквідація релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП» – на сьогоднішній день не існує», – йдеться в роз’ясненні юридичної служби ПЦУ.

    Тим часом суддя Окружного адміністративного суду Руслан Арсірій, який розглядає справу за позовом з боку колишнього глави УПЦ КП проти Міністерства культури України, подав заяви до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури про втручання юристів УПЦ КП в процес здійснення правосуддя.

    «Мною направлені заяви до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України з повідомленням про втручання (Ткаченко Н.А.) в процес здійснення правосуддя в рамках справи №640 / 11678/19. Оскільки (Ткаченко Н. А.) знаходиться в трудових відносинах з позивачем і одночасно є особою, яка втручається в процес здійснення правосуддя у цій справі, вважаю, що не можу брати участь у розгляді цієї справи, оскільки зазначені обставини в подальшому можуть призвести до ускладнення розгляду справи і вирішення спору по суті, оскільки повне, всебічне та ґрунтовне з’ясування обставин справи можливе лише за умови взаємної довіри і поваги при комунікації між судом і учасниками справи», – заявив суддя.

    Таким чином фактично Арсірій показав, що виносив рішення від 11 вересня 2019 року під тиском «юриста Київської патріархії», а значить – що рішення цієї постанови суперечать закону України.

    У ПЦУ відзначають, що рішення суду про заборону ліквідкомісії Київської патріархії проводити будь-які реєстраційні дії щодо майна УПЦ КП по суті є незаконним і буде оскаржено в апеляційному порядку.

    Як говориться в роз’ясненні, релігійна організація «Київська Патріархія УПЦ КП» розуміючи всю «безперспективність» скасування Постанови Помісного Собору Української православної церкви Київського патріархату від 15 грудня 2018 року, яка була підписана особисто Патріархом Філаретом і на підставі якого і здійснюється ліквідація релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП», «намагається в рамках цієї справи оскаржити саме наказ Міністерства культури України №54 від 30.01.2019 року».

    «Однак відношення до ліквідації Релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП» цей наказ не має», – додали в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне