П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Гундяєв похвалив Всесвітню раду Церков за «нейтральну» позицію

    17 жовтня 2022 року відбулася зустріч патріарха Московського Кирила з виконувачем обов’язків генерального секретаря Всесвітньої ради церков протоієреєм Іоанном Саукою.

    Про це повідомляє сайт Московської патріархії.

    Звертаючись до гостя з вітальним словом, очільник РПЦ відзначив нейтральну позицію ВРЦ. Він сказав, що «зараз час дуже непростий, але нині труднощі виходять не від церков, а від політичного контексту, і цей контекст надзвичайно небезпечний. Ми навіть не уявляємо собі, наскільки ми близькі до дуже небезпечного розвитку відносин між народами. Тому сьогодні Церкви не повинні підливати бензин у багаття — ми повинні робити все, щоб палаюче багаття погасити. В цьому сенсі дуже важлива функція у Всесвітньої ради церков і міжхристиянського руху загалом. Активна, але нейтральна позиція Всесвітньої ради церков, яка не підтримує ту чи іншу політичну сторону в цьому конфлікті, є, на мою думку, єдино правильною, і її потрібно дотримуватися і надалі. Церкви по своїй природі мають миротворчий потенціал. Якщо та чи інша церква починає розмахувати прапором війни, закликати до конфронтації, то вона виступає проти своєї природи».

    Московський патріарх, який благословляє російські війська на війну проти України підкреслив, що в цій непростій ситуації «в першу чергу важливо, щоб більше не проливалася кров, не руйнувалися будівлі та інфраструктура, щоб страждання людей припинилися».

    Кіріл запевнив, що РПЦ дуже зацікавлена в тому, щоб була задіяна об’єктивна, неупереджена увага їхніх екуменічних партнерів до цієї «складної і трагічної ситуації, важливо переконати світових лідерів принести мир шляхом переговорів і діалогу, а не через кровопролиття і руйнування».

    Генеральний секретар ВРЦ протоєрей Іоанн Саука подякував Московському патріархату за відповіді на листи ВРЦ і підкреслив, що заяви Всесвітньої ради Церков вироблялись за участі Російської Православної Церкви: «Члени Всесвітньої ради церков чекали цього візиту. Ми приїхали сюди з дорученням від Центрального комітету ВРЦ. Мені було доручено відвідати наших членів,що мають глибокі рани, на Ближньому Сході: в Сирії, Лівані, Ізраїлі і Палестині, пізніше в Україні і, нарешті, я прибув у Росію. Вам відомо про побоювання, які висловлювали церкви-члени ВРЦ з приводу війни між Україною і Росією. Ви знайомі з позиціями, які ми озвучували в ході засідань Центрального комітету ВРЦ. Ці заяви розробляються за участю, зокрема, представників Російської Православної Церкви. Я вдячний за відповіді на листи, які ми надсилали Вам від імені ВРЦ. Ми прибули сюди, щоб зрозуміти, що ми можемо зробити разом для побудови мостів миру і примирення, яким чином зупинити кровопролиття і запобігти небезпеці ядерної пожежі».

    Саука нагадав, що пропозиція виключити РПЦ із Всесвітньої ради Церков була винесена на голосування «всі члени Центрального комітету одностайно проголосували за збереження Російської Православної Церкви в сім’ї ВРЦ, але за продовження діалогу, зокрема, з богословської аргументації та підтримки війни, які, на думку деяких людей, були заявлені в деяких Ваших проповідях та виступах».

    Раніше речник ПЦУ Євстратій (Зоря) розповів, що частина делегації РПЦ на Всесвітній раді Церков була ФСБшниками. Також Духовний Фронт України проаналізував заяву ВРЦ, щодо ситуації в Україні і зробив висновки, що російська федерація не засуджена, як сторона агресора. Натомість у заяві ВРЦ Україну і РФ прирівнюють між собою і ставлять знак дорівнює між російською агресією і українським самозахистом власних громадян та територій, інтересів.

     

    Найсвіжіше

    Популярне