П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ готує своїх священників для служіння в окупованих регіонах України

    Для служби у храмах у тимчасово окупованих регіонах України готують служителів Російської православної церкви (РПЦ).

    Про це повідомляє російське видання «Вєдомості» з посиланням на джерела в одній із московських парафій РПЦ.

    «Службу вестимуть, ймовірно, у разі переходу під крило РПЦ», – стверджує священник. Джерела в “Донецькій та Маріупольській” єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) зазначило, що найближчим часом «у Москві готують зміни» щодо місцевих парафій.

    Коли офіційно може бути вирішено питання про перехід церков у підпорядкування Московської патріархії, невідомо: ще у серпні Священний синод РПЦ ухвалив рішення про перенесення на невизначений термін проведення Архієрейського собору через міжнародне становище. «Відомості» надіслали запит до РПЦ.

    Депутат російської Держдуми, заступник голови міжфракційної робочої групи щодо вдосконалення законодавства про захист християнських цінностей Сєргєй Гаврілов заявив «Вєдомостям», що йому невідомо про перехід церков нових територій у підпорядкування РПЦ. «У будь-якому разі, якщо це і станеться, це навряд чи почнеться до закінчення бойових дій, – пояснив він. – Там складний процес, потрібний Синод». Депутат нагадав, що раніше Луганська єпархія вже попросила перейти до складу РПЦ МП.

    Російський політолог Алєксєй Макаркін зазначає, що під час анексії Криму ситуація була інша: парафії там залишалися на УПЦ, при тому, що загалом вони підтримували російську владу – і це влаштовувало і релігійну, і світську структури. «Українська влада заплющувала на це очі – для них було важливо, що це офіційно українська церква. Зараз ситуація інша», – каже Макаркін. В історії церкви державні кордони не завжди збігаються з церковними, пояснив він, але для інституту це нормально, пояснює політолог: «Переведення приходів УПЦ у пряме підпорядкування Московському патріархату ймовірне: тут як із Вестфальською системою – чия влада, того й церква».

    Єдина складність, за словами Макаркіна, полягає у ситуації з єпархією Запорізькою та Мельтопольською, кафедральне місто якої знаходиться у Запоріжжі – воно знаходиться під контролем Києва. «Митрополит Лука цілком симпатизує Росії – підставляти його РПЦ, звісно о, не буде з огляду на ситуацію з обшуками служителів УПЦ», – каже він.

    Найсвіжіше

    Популярне