Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Частина делегації РПЦ була ФСБшниками, — Євтратій про Всесвітню Раду Церков

    На припущення журналістки, що єрархи РПЦ на Всесвітній раді Церков не могли висловити співчуття українцям, бо до них приставили ефесбешників, речник ПЦУ відповів, що частина делегації Московського патріархату сама була ефесбешниками.

    «Ви кажете ефесбешників приставили? Не приставили, там частина делегації була власне ефесбешники. За моїми спостереженнями: ніхто зі складу делегації ніколи не залишався сам, вони завжди пересувалися колективно, щонайменше три-чотири особи. А це один із давніх кадебістських методів для закордонних делегацій радянського часу. Делегати на таких форумах ніколи не мали права бути самі, щоб не допустити якогось несанкціонованого контакту», – розповів архієпископ ПЦУ в інтерв’ю Укрінформу.

    Він нагадав розсекречені документи із яких відомо, що на асамблею у Ванкувері, яка була на початку 80-х років, їхала делегація РПЦ, де половина були прямі агенти КДБ.

    «Оприлюднені дані свідчать, як КДБ готувався до цієї асамблеї, як просувалися певні документи, які були вигідні для радянського союзу. Я побачив на цьогорічній асамблеї одного з архієреїв РПЦ, про якого і раніше думав, що він «співробітник». По тому, як він виглядає на фотографії, як він говорить, які мовні конструкції використовує, що він не просто співпрацює, тому що так чи інакше вони там всі співпрацюють, але людина, яка була просто направлена від спецслужб працювати по церковній лінії. Коли я побачив його наживо, то моє “візуальне” переконання підтвердилося, я вже не сумніваюся, що ця людина – офіцер російських спецслужб», – зауважив архієпископ Євстратій.

    «Єдине питання в тому, до якої конкретно спецслужби той чи інший делегат має стосунок, тобто це чи федеральна служба безпеки, чи служба зовнішньої розвідки, чи це колишнє головне розвідуправління генерального штабу рф», – підсумував він.

    Нагадаємо, раніше архієпископ Євстратій говорив, що Латвійська церква могла би піти шляхом Естонії.

    Найсвіжіше

    Популярне